Operació Raval: ‘No tenen proves i no en trobaran’

  • Avui fa un any de les detencions de 14 paquistanesos al barri del Raval de Barcelona per presumpte gihadisme · Representants de la comunitat paquistanesa en parlen a VilaWeb

VilaWeb
Redacció
19.01.2009 - 12:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Deu dels catorze detinguts avui fa un any al barri del Raval de Barcelona per presumpta vinculació amb organitzacions gihadistes continuen a la presó sense que la policia hagi trobat cap prova per a inculpar-los. ‘No tenen cap prova ni en trobaran’, ha dit a VilaWeb Mohammad Iqbal, secretari general de l’associació paquistanesa de Barcelona Camí de la Pau. Iqbal que ha lamentat que no s’hagi respectat la presumpció d’innocència dels acusats.La comunitat paquistanesa de Barcelona se sent preocupada, desconcertada, i no entén que, sense cap prova, deu persones continuïn encara empresonades. Javed Ilyas Qureshi, president de l’Associació de Treballadors Paquistanesos de Catalunya, ha explicat a VilaWeb que ‘s’ha fet molt mal a la imatge de la comunitat paquistanesa de Barcelona’ i que costarà molt de recuperar. ‘La premsa no ha respectat la presumpció d’innocènia, els han acusat abans de saber res i han publicat les cares dels detinguts abans de ser jutjats.’

Mohammad Afhzaal, president de l’associació paquistanesa Món Pacífic, ha estat en contacte amb les famílies dels detinguts durant tot aquest any. ‘Les famílies estan molt precoupades i confuses’. Per Afhaal, un dels casos més crítics és el de la família del pastisser del carrer de l’Hospital, que encara és a la presó. ‘És una família molt nombrosa que vivia de la feina del pare. Ara té moltes dificultats per a poder cobrir totes les seves despeses i el, que és més trist, les seves filles han d’aguantar moltes acusacions a l’escola’.

‘Nosaltres acceptarem allò que dictamini el jutge’, han dit tant Javed com Afhaal, però han recordat que a dia d’avui ‘no s’ha demostrat cap de les acusacions i no s’ha trobat cap prova contra ells’.

‘És una estratègia política’

Per Javed, les catorze detencions responen a una ‘estratègia política’ perquè, ‘sense cap prova real’, es van fer poc després de la gira europea del president Musharraf i sis setmanes abans de les eleccions espanyoles. ‘Era una manera de demostrar eficàcia tant als electors espanyols com a les autoritats internacionals’.

Per Iqbal, ‘els acusats estan essent jutjats a partir de sospites’ i aqueta actitud només s’explica ‘per allargar el patiment de les famílies.’

Salellas: ‘Tenen pressa per a fer el judici’

Les detencions es feren en base al testimoni d’un únic confident que assegurà al Centre Espanyol d’Intel·ligència que s’estava preparant un atemptat al metro de Barcelona amb cent quilos d’explosius.

L’advocat defensor dels detinguts, Benet Salellas, que s’ocupà del cas després de la mort del seu pare, Sebastià Salellas (vegeu-ne l’entrevista sobre aquest cas a VilaWeb TV), ha explicat a VilaWeb que la investigació policial, en un any, no han donat cap element que pugui ajudar a demostrar cap de les acusacions fetes en base al testimoni protegit. ‘S’han fet escorcolls de domicilis, registre de les trucades dels seus telèfons, s’han establert contactes amb la policia italiana, francesa, índia i paquistanesa i no s’ha trobat cap vincle amb cap organització gihadista’. En aquest sentit, VilaWeb va fer aquesta àmplia anàlisi de la resolució del jutge de l’Audiència espanyola.

Per Salellas, ‘el fet que es vulgui fer el judici el més aviat millor’ és un signe de la manca de proves. ‘En casos com aquest normalment triguen anys. En aquest cas, la manca evident de proves farà que el judici es faci, segurament, abans de l’estiu’.

Els responsables policials de l’operació són apartats dels seus càrrecs

Els tres responsables de l’operació policial del gener de l’any passat han estat apartats recentment dels seus càrrecs, tot i que no n’han transcedit els motius concrets.

Aquesta operació es va activar arran de la declaració del testimoni protegit, que havia dit que la suposada cèl·lula gihadista preparava un atemptat al metro de Barcelona amb cent quilos d’explosius. De moment, la policia no ha trobat cap rastre d’aquests explosius.

Enllaços
Anàlisi de la resolució del jutge de l’Audiència espanyola.
VilaWeb TV: Entrevista amb Sebastià Salellas i Anàlisi del grup religiós Tabligh, per Dolors Bramon.
VilaWeb: La comunitat paquistanesa de Barcelona reclama la presumpció d’innocència pels detinguts del Raval (09/02/2008).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any