L’exèrcit israelià comença una retirada parcial de la franja de Gaza

  • Avui, Hamàs ha anunciat un alto-el-foc, condicionat a la sortida d'Israel de la zona · El president de l'Autoritat Palestina també n'exigeix la retirada · Diversos incidents posen a prova la treva unilateral decretada pel govern israelià

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
18.01.2009 - 08:06

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’exèrcit israelià ha començat una retirada parcial de les tropes terrestres de la franja de Gaza. Per ara, el govern israelià no ha informat de quantes tropes retirarà. El moviment arriba després de l’anunci, avui, d’un alto-el-foc de Hamàs, que ha condicionat a la sortida de les tropes israelianes de la franja, en el termini màxim d’una setmana. La nit passada, va entrar en vigor l’alto-el-foc unilateral decretat pel govern israelià.Hamàs ha anunciat un alto-el-foc, segons fonts sirianes i de Gaza. El grup palestí afirma que el mantindrà si Israel retira totes les tropes de la franja de Gaza en una setmana. La declaració arriba poques hores després de l’anunci del govern d’Israel de decretar un alto-el-foc unilateral per part de les tropes israelianes. Avui, el president de l’Autoritat Palestina, Mahmud Abbas, ha exigit a Israel que es retiri de la franja.

El president de l’Autoritat Palestina, Mahmud Abbas, ha exigit avui la retirada total de l’exèrcit israelià de Gaza, el final del blocatge i l’obertura dels accessos a la zona. Abbas participa avui en una cimera organitzada per Egipte per debatre solucions al conflicte. Per la seva banda, el primer ministre israelià Ehud Olmert ha admès que la treva era fràgil i que l’exèrcit estava preparat per si la situació ho requeria. Alguns incidents violents d’aquest matí posen a prova l’alto-el-foc unilateral declarat a la nit per Israel.

L’alto-el-foc unilateral a la Franja de Gaza declarat ahir pel govern israelià, i que ha entrat en vigor a les dues de la matinada hora local, pot penjar d’un fil. Sis coets disparats des de Gaza han caigut aquest matí a prop d’Sderot, segons fonts militars israelianes. L’atac no ha causat víctimes. Abans, ja hi ha hagut enfrontaments entre soldats israelians i milicians palestins a prop de Yabalia, al nord de la franja de Gaza. El resultat ha estat d’un agricultor palestí mort.

Helicòpters i tancs de l’exèrcit israelià han atacat amb metralladores un grup de milicians, que abans els havia disparat.

El primer ministre Ehud Olmert ha reconegut que la treva és fràgil, i ha dit que l’exèrcit està preparat per ‘si la situació ho requereix’. Avui, es reunirà amb els membres del govern.

El govern israelià ha declarat un alto-el-foc unilateral a la Franja de Gaza que ha entrat en vigor a les dues de la matinada hora local, la una al nostre país. L’anunci l’ha fet en una conferència de premsa el primer ministre israelià Ehud Olmert. Israel ha dit que es reserva el dret a respondre a qualsevol atac, fent una referència explícita als coets que Hamas llença des de la Franja de Gaza. Hamas no ha acceptat l’alto-el-foc.

El govern israelià no retirarà, però, les tropes que té ara mateix dins Gaza, tropes que van entrar com a part de la segona fase de l’ofensiva que ha durat vint-i-dos dies. De fet el primer ministre ha dit que si hi ha atacs amb coets seguiran l’ofensiva. Malgrat això Olmert ha aclarit que el Tsahal, l’exèrcit israelià, considera que ha aconseguit els seus objectius.

Mentrestant Hamas ja ha anunciat que no accepta aquest alto-el-foc unilateral i que no l’acceptarà mentre quedin tropes israelianes dins la Franja. Un portaveu d’Hammas ha qualificat de “reconeixement de la derrota” l’anunci fet pel govern d’Israel.

Coincidència

L’activació de l’alto-el-foc ha coincidit amb l’arribada de Barack Obama a Washington per a jurar el càrrec de president. El tren que el transportava des de Filadèlfia ha fet la seva entrada a Union Station, en Washington, només tretze minuts abans de l’hora indicada pels israelians per a l’inici de l’alto-el-foc.

Cimera internacional a Egipte

El govern d’Egipte ha convocat per avui una cimera de líders internacionals amb l’objectiu d’assolir una treva permanent entre Israel i Hamàs. Se celebrarà a Sharm el Sheikh i hi participaran el president de l’Autoritat Palestina Mahmoud Abbas, el secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki Moon, i uns quants caps d’estats de la Unió Europea, de Turquia i de Jordània.

Enllaços
Més informació a Haaretz (versió en català) | Jerusalem Post (Versió en català) |al Jazeera (Versió en català) |QudNews Gaza en àrab (Versió en català) |

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any