Ibarretxe espera que ‘el diàleg no s’assegui mai més al banc dels acusats’

  • El TSJPB arxivà ahir la causa contra representants polítics bascos

VilaWeb
Redacció
13.01.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president basc, Juan José Ibarretxe, es declarà satisfet del sobreseïment de la causa contra ell i set dirigents polítics més: ‘Esperem que el diàleg polític no s’assegui mai més al banc dels acusats i que aquest absurd s’hagi acabat per sempre.’ El Tribunal Superior de Justícia del País Basc (TSJPB) arxivà ahir la causa perquè l’acusació popular no era legitimada. Els dirigents eren acusats d’haver-se reunit quan Batasuna ja era fora de la llei.De totes maneres, Ibarretxe va lamentar que el tribunal no hagués volgut ‘entrar en el fons de la qüestió’, i que temia que ‘l’impuls polític no provés de recuperar el judici quan interessés políticament.’

Ara, pel secretari general del PSE, Patxi López, el tribunal els ha donat la raó. De passada va demanar al president Ibarretxe que ‘no demanés als jutges que es posicionessin sobre el diàleg polític’.

L’ex-dirigent de Batasuna, Arnaldo Otegi, va comentar que continuaria proposant un procés de diàleg perquè era l’única sortida, i que el judici demostrava la ‘profunda naturalesa antidemocràtica de l’estat espanyol’.

Sobreseïment del cas

Amb la decisió d’ahir el TSJPB va posar fi al judici obert el 8 de gener contra el president Ibarretxe, els socialistes Patxi López i Adolfo Ares i cinc representants de l’esquerra independentista (Arnaldo Otegi, Rufi Etxeberria, Pernando Barrena, Juan José Petrikorena i Olatz Dañobeitia), per pretesa desobediència.

El TSJPB ha arxivat la causa per manca d’acusació legítima, atès que no procedia ni de la fiscal ni de l’acusació particular, sinó d’associacions populars (Foro Ermua i Justicia y Dignidad).

L’advocat del Foro Ermua, Francisco García Capelo, va dir que recorreria al Tribunal Suprem la decisió del TSJPB.

Enllaços
Declaració institucional del govern basc arran de l’arxivament del judici contra Ibarretxe.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any