Ibarretxe: ‘Esperem que el diàleg no s’assegui mai més al banc dels acusats’

  • El TSJPB ha arxivat la causa contra el president basc, López, Ares i cinc representants de Batasuna

VilaWeb
Redacció
12.01.2009 - 15:42

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president basc, Juan José Ibarretxe, s’ha mostrat satisfet pel sobreseïment de la causa oberta contra ell i set dirigents polítics més, acusats de reunir-se quan Batasuna estava il·legalitzada, i ha dit: ‘Esperem que el diàleg polític no s’assegui mai més al banc dels acusats i que aquest sense-sentit s’hagi acabat per sempre.’ El Tribunal Superior de Justícia del País Basc (TSJPB) ha arxivat avui la causa perquè l’acusació popular no estava legitimada.Ibarretxe ha lamentat que el tribunal ‘no hagi volgut entrar en el fons de la qüestió’ i tem que ‘l’impuls polític pugui intentar de recuperar el judici quan interessi políticament.’

Per la seva banda, el secretari general del PSE, Patxi López, interpreta que el tribunal els ha donat la raó: ‘el judici ha acabat i sento una barreja d’alleujament i frustració’, ha dit López, qui ha demanat al president Ibarretxe que ‘no demani als jutges que es posicionin sobre el diàleg polític.’

L’ex-dirigent de Batasuna, Arnaldo Otegi, ha dit que continuaria plantejant un procés de diàleg perquè era l’única sortida i ha explicat que el judici demostra la ‘profunda naturalesa antidemocràtica de l’estat espanyol’.

Amb la decisió d’avui, el TSJPB ha posat fi al judici començat el 8 de gener contra el president Ibarretxe, els socialistes Patxi López i Adolfo Ares i cinc representants de l’esquerra independentista (Arnaldo Otegui, Rufi Etxeberria, Pernando Barrena, Juan José Petrikorena i Olatz Dañobeitia), per suposada desobediència.

L’advocat d’Ibarretxe, Mikel Casas, no va demanar la suspensió del judici perquè pretenia provar la innocència dels acusats atès que ‘la seva actuació va ser legítima’. Sí que en va sol·licitar l’arxivament la defensa de Patxi López i Rodolfo Ares, així com la dels cinc representants de Batasuna. També ho va fer la Fiscal Superior de Justícia de la Comunitat Autònoma Basca, María Ángeles Montes, al·legant que ‘tal com el Tribunal Suprem va afirmar en la sentència del cas Botín, si l’acusació particular o el Ministeri fiscal no exerceixen l’acció penal, no pot procedir-se a l’obertura de judici oral només amb les acusacions populars’.

El TSJPB ha decidit d’arxivar la causa perquè considera que hi ha hagut falta d’acusació legítima per celebrar el judici en no exercir l’acció penal ni la fiscal ni l’acusació particular, només les acusacions populars (Foro Ermua i Justicia y Dignidad). El president del Tribunal que ha jutjat aquest cas, Manuel Díaz de Rábago, ha anunciat el seu vot particular contrari a aquesta decisió. Aquesta setmana s’emetrà una sentència amb la resolució.

El Foro Ermua recorrerà davant el Tribunal Suprem

L’advocat del Foro Ermua, Francisco García Capelo, ha afirmat que recorreria davant el Tribunal Suprem la decisió del TSJPB d’arxivar la causa.

Enllaços
Declaració institucional del govern basc arran de l’arxivament del judici contra Ibarretxe.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any