Mobilització europea en solidaritat amb Palestina

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
11.01.2009 - 10:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Desenes de milers de persones van sortir ahir als carrers de moltes ciutats europees (Atenes, Dublín, Duisburg, Londres, Milà, París…) contra l’ofensiva militar israeliana a la franja de Gaza. Una de les més multitudinàries va ser la de Barcelona, convocada per tres-centes entitats (com la plataforma Aturem la Guerra i la Comunitat Palestina de Catalunya), que va aplegar entre 30.000 i 100.000 persones, segons les fonts. El recorregut de la manifestació, de la plaça Universitat a la de Sant Jaume, es va omplir de manifestants, entre els quals hi havia una important representació de la comunitat àrab. Al final el cantant Lluís Llach va llegir un manifest en què es reclama la retirada militar de Gaza i demana a la Generalitat que trenqui relacions comercials amb Israel.Solidaritat amb Palestina i boicot a Israel

La manifestació de Barcelona era encapçalada per una important presència de la comunitat àrab, amb moltes banderes palestines i estelades i pancartes amb el lema ‘Gaza, yes we can’. La manifestació es va tancar a la plaça de Sant Jaume, on el cantant Lluís Llach va llegir un manifest en què es reclamava la retirada militar de Gaza, que l’estat espanyol no vengui armes a Israel i que el govern català trenqui relacions comercials amb Israel. El manifest llegit per Lluís Llach va criticar que la Generalitat, a través del departament de Vice-presidència i la conselleria d’Innovació, Universitats i Empresa, hagués enfortit recentment els vincles institucionals amb el govern israelià i hagués menystingut els ‘reiterats informes’ de l’ONU que equiparen el ‘règim d’ocupació israelià’ amb ‘l’apartheid sud-africà’. A la manifestació hi havia representants dels tres partits del govern, PSC, ERC i ICV-EUiA, com Joan Ferran, Joan Ridao i Joan Saura.

‘La nostra inacció alimenta la complicitat dels governs de la Unió Europea’, continuava el text, ‘i l’estat d’Israel actua també encoratjat per la manca de crítica nord-americana’. Llach va expressar també que ‘Gaza viu una situació insostenible’ perquè la ‘desproporció de víctimes és aclaparadora’. En aquest sentit, durant la marxa es van veure nombrosos manifestants mostrant cartells amb imatges de morts i ferits greus, arran dels atacs de l’exèrcit sobre la població civil. Al recorregut es van cridar consignes com ‘Solidaritat amb el poble palestí’, ‘Israel, assassina’ i ‘Boicot a Israel’ i es van cremar algunes banderes d’Israel i dels Estats Units.

A banda Lluís Llach, en la cloenda de la concentració a la plaça de Sant Jaume també va llegir un text l’actriu Rosa Maria Sardà, en aquest cas secundat per artistes. Posteriorment, dos integrants de l’Orquestra Àrab de Barcelona van interpretar una cançó i el músic Nabil va versionar ‘L’estaca’, de Llach, alternant el català amb l’àrab.

Més actes al país

La de Barcelona no va ser l’única manifestació d’ahir al país, tot i que sí que va ser la més concorreguda. Hi va haver fins a una desena de concentracions i manifestacions.

A València, per exemple, es va organitzar una concentració a la plaça de l’Ajuntament, on es van aplegar mig miler de persones. Dissabte vinent, a la mateixa hora, es farà una manifestació que sortirà des de la plaça de Sant Agustí. Tots dos actes són convocats per la Plataforma per Palestina de València, formada per seixanta organitzacions, que també ha fet una crida a la societat perquè es pengin als balcons pancartes i mocadors palestins com a símbol de solidaritat.

A Palma, la Plataforma per Palestina va mobilitzar quatre mil persones per demanar al carrer, com a exigència immediata i urgent, que s’aturi ‘la matança que pateix el poble palestí a la franja de Gaza’. La manifestació va sortir de la plaça d’Espanya per expressar la condemna ferma a la invasió. El 2 de gener la plataforma ja va organitzar una concentració de protesta a Palma.

I a Perpinyà, la manifestació de suport al poble palestí i per la pau, en què van participar dues mil persones, es va acabar amb incidents. Un petit grup d’incontrolats va trencar els aparadors d’una desena de botigues al centre de la ciutat, i la policia va detenir uns quants sospitosos d’haver participat en els actes vandàlics.

Enllaços
Webs relacionades a Nosaltres.cat: Solidaritat amb Palestina.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any