El govern demana a Solbes que ‘reformuli’ la proposta de finançament

  • Envia al ministeri d'Economia espanyol la contraproposta catalana · CiU critica el document del govern i l'estratègia negociadora

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
10.01.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern català va enviar ahir al govern espanyol la contraproposta en matèria de finançament. Hi demana que ‘es reformuli’ la proposta del ministre d’Economia, Pedro Solbes, per tal d’ajustar-se a l’estatut. El document (pdf) enumera les mancances de la proposta espanyola i conclou que ‘en el seu estadi actual, el text tramès per l’administració general de l’estat no permetria arribar a un acord amb la Generalitat de Catalunya’.’El model ha de ser coherent amb l’estatut i ha d’especificar quantitats i xifres concretes’, va dir el secretari general del departament d’Economia i Finances, Martí Carnicer. Tot i això, la contraproposta del govern català tampoc no inclou cap xifra. En aquest sentit, el govern espanyol va anunciar ahir que la setmana que ve farà públiques les xifres concretes que corresponen a cada comunitat segons la seva proposta. Va dir, també, que estudiaria la contraproposta catalana, però va reiterar que el model presentat per Solbes ‘ja se cenyeix a l’estatut’.

Carnicer, en nom del govern, va afegir que al document no s’ha inclòs cap observació de CiU ‘perquè és un document elaborat pel govern’.

El document

El document elaborat pel govern, de deu pàgines, inclou una llista de punts en els quals s’admet que hi ha ‘avenços’ respecte a la primera proposta espanyola, presentada el juliol, però també enumera onze mancances importants del model de Solbes, el qual ‘no garanteix que es compleixin tots els preceptes que marca l’estatut’.

Concretament, la Generalitat demana que els ingressos de les comunitats autònomes es vinculin als impostos pagats pels seus ciutadans i que, en tot cas, hi hagi ‘un mecanisme d’anivellament solidari i eficient’ per evitar grans desigualtats. També accepta que el model sigui ‘gradual’ i que no s’arribi al cent per cent dels resultats des del primer exercici, però sempre que quedi clar que cal canviar el sistema.

Exigeix que el model s’adeqüi a l’estatut i que, per tant, es tinguin en compte variables com ‘la immigració i els costos diferencials (nivell de preus), omeses en la distribució del fons de garantia’. A la proposta de Solbes també falten, segons el govern, garanties per a l’establiment del consorci tributari paritari entre l’administració tributària estatal i l’Agència Tributària de Catalunya. La Generalitat demana, en aquest sentit, que es reconegui plenament el principi de ‘bilateralitat’ entre ambdues administracions.

El govern demana una compensació per la supressió de l’impost del patrimoni i una concreció clara de ‘les xifres bàsiques’ del nou model.

CiU, insatisfeta

El màxim negociador de CiU en matèria de finançament, Francesc Homs, es va mostrar molt crític amb el govern i amb la contraproposta enviada al ministeri d’Economia espanyol. ‘Ja n’hi ha prou, s’ha de canviar l’estratègia negociadora a fons’, va dir, perquè considera que la negociació, tal com es desenvolupa, entra en un cul-de-sac. Per Homs, el govern treballa amb la proposta de Solbes com a document base i que, amb aquest document, ‘és impossible que es pugui complir l’estatut’.

També en va parlar el portaveu de CiU, Felip Puig, que va dir que veient el document presentat pel govern ‘queda clar que conseller Castells ha llançat la tovallola davant el nou model de finançament per Catalunya’. Va reiterar, també, que no té ‘cap esperança d’un canvi de posicionament del PSC respecte al finançament’.

Enllaços
Document (pdf) que la Generalitat ha enviat al ministeri d’Economia espanyol.
Anàlisi dels economistes Elisenda Paluzie, Francesc Sanuy i Ramon Tremosa per a VilaWeb: ‘Es presenta un finançament com si fos nou, però el repartiment és el de sempre‘ (30/12/08)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any