Continuen els atacs a Gaza dues setmanes després i malgrat les iniciatives diplomàtiques

  • Ni Israel ni Hamàs no fan cas de la demanda d'alto-el-foc de l'ONU · L'organització internacional reprendrà aviat les tasques humanitàries a la franja

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
10.01.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ja fa dues setmanes que Israel començà l’ofensiva més intensa a la franja de Gaza, amb vuit-cents palestins morts i catorze d’israelians. Tanmateix, les negociacions són en via morta i ni Israel ni Hamàs no han acceptat la resolució del Consell de Seguretat de l’ONU demanant un alto-el-foc. De fet, tots dos bàndols han continuat els atacs, informa l’agència Maan. Segons la ministra d’Afers Estrangers, Tzipi Livni, Israel actuarà ‘segons els seus interessos i el dret d’autodefensa.’La resolució de l’ONU

El Consell de Seguretat de l’ONU aprovà ahir una resolució en què demana a Israel i Hamàs l’alto-el-foc immediat a Gaza, la retirada de les tropes i l’accés a l’ajuda humanitària. El document, elaborat pel Regne Unit amb la col·laboració de França i els països àrabs, dóna suport al pla de pau egipci per aconseguir una treva llarga i sostenible.

Es tracta de la primera resolució que aprova el Consell de Seguretat de l’ONU des que va començar el conflicte, el 27 de desembre. Fins ara, els membres del consell no havien aconseguit de posar-se d’acord per demanar un alto-el-foc.

Per la seva banda, el consell de Drets Humans de l’ONU va reunir-se ahir a Ginebra per analitzar l’atac israelià, però no va arribar a cap mena d’acord, per la qual cosa dilluns reprendrà les converses. En la reunió, l’ambaixador palestí a la seu de l’ONU a Ginebra, Ibrahim Khraishi, va qualificar l’ofensiva de ‘genocidi’ i va dir que el 80% dels morts pels atacs eren civils. Per la seva banda, l’ambaixador d’Israel, Aharon Leshno-Yaar, va tornar a acusar Hamàs de fer servir la població palestina d’escut humà.

Represa de l’ajuda

Les Nacions Unides també ha anunciat que reprendrà properament les operacions humanitàries a Gaza, després d’haver rebut ‘garanties creïbles’ que l’exèrcit israelià respectarà el personal i les operacions de l’organització. Dijous passat l’ONU va aturar l’activitat arran de la mort d’un conductor d’un comboi d’ajuda a mans de l’exèrcit.

Enllaços
Seguiment especial de la invasió a les webs de Ha-Àrets i Al Jazira | Live Station: emissió en directe d’Al Jazira, Knesset Channel i BBC World News.
Twitters d’al- Jazira i de The Jerusalem Post. | Bloc de The Guardian.
Reportatges de VilaWeb Nit: Gaza, la franja de la tensió i Els mapes de l’ofensiva a Gaza.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any