Notícies

Dissabte  10.01.2009  06:00

Multitudinària manifestació a Barcelona en solidaritat amb Palestina

Important presència de la comunitat àrab a la marxa · Hi ha hagut mobilitzacions en moltes ciutats de tot el país

Men?ame
 

Barcelona ha viscut avui una de les manifestacions més grans d'aquests últims anys, després de les sobiranistes i contra la guerra de l'Irac, en suport a Palestina. Milers de persones (100.000, segons l'organització; 30.000, segons la Guàrdia Urbana) s'han manifestat convocades per tres centenars d'entitats i col·lectius, com la plataforma Aturem la Guerra i la Comunitat Palestina de Catalunya, per demanar 'la fi del bloqueig, les matances i els càstigs col·lectius intolerables que pateix el poble palestí'. La manifestació era encapçalada per una important presència de la comunitat àrab, amb moltes banderes palestines i estelades i pancartes amb el lema 'Gaza, yes we can'. La manifestació s'ha tancat a la plaça de Sant Jaume, on el cantant Lluís Llach ha llegit un manifest en què es reclama la retirada militar de Gaza i que el govern català trenqui relacions amb les institucions d'Israel. L'actriu Rosa Maria Sardà també ha llegit un text, en aquest cas secundat per artistes. També hi ha hagut concentracions i manifestacions en altres ciutats, menys multitudinàries: a Palma, quatre mil persones han condemnat la invasió israeliana convocades per la Plataforma per Palestina; a València s'han concentrat a la plaça de l'Ajuntament mig miler de persones; a Tarragona s'han aplegat tres-centes persones, i a Perpinyà, després d'una manifestació amb dos milers de participants, un petit grup d'incontrolats han trencat vidres i hi ha hagut detencions.

Solidaritat amb Palestina i boicot a Israel

A Barcelona, el manifest llegit per Lluís Llach ha criticat que la Generalitat, a través del departament de Vice-presidència i la conselleria d'Innovació, Universitats i Empresa, hagi enfortit recentment els vincles institucionals amb el govern israelià i hagi menystingut els 'reiterats informes' de l'ONU que equiparen el 'règim d'ocupació israelià' amb 'l'apartheid sud-africà'. A la manifestació hi havia representants dels tres partits del govern, PSC, ERC i ICV-EUiA, com Joan Ferran, Joan Ridao i Joan Saura.

'La nostra inacció alimenta la complicitat dels governs de la Unió Europea', continua el text, 'i l'estat d'Israel actua també encoratjat per la manca de crítica nord-americana'. Llach ha expressat també que 'Gaza viu una situació insostenible' perquè la 'desproporció de víctimes és aclaparadora'. En aquest sentit, durant la marxa s'ha vist nombrosos manifestants mostrant cartells amb imatges de morts i ferits greus, arran dels atacs de l'exèrcit sobre la població civil. Al recorregut s'han cridat consignes com 'Solidaritat amb el poble palestí', 'Israel, assassina' i 'Boicot a Israel' i s'han cremat algunes banderes d'Israel i dels Estats Units.

La concentració s'ha completat amb la presència de dos integrants de l'Orquestra Àrab de Barcelona, que han interpretat una cançó, i l'actuació del músic Nabil, que ha versionat 'L'estaca' de Lluís Llach, alternant el català amb l'àrab.

Més actes

A València s'ha organitzat una concentració, a les sis de la tarda, a la plaça de l'Ajuntament, on s'han aplegat mig miler de persones. Dissabte vinent, a la mateixa hora, es farà una manifestació que sortirà des de la plaça de Sant Agustí. Tots dos actes són convocats per la Plataforma per Palestina de València, formada per seixanta organitzacions, que també ha fet una crida a la societat perquè es pengin als balcons pancartes i mocadors palestins com a símbol de solidaritat. A Castelló es va fer una concentració ahir i a Alacant el Moviment de Resistència Global ja va manifestar-se el 7 de gener per reivindicar justícia per al poble palestí.

A Palma, la Plataforma per Palestina ha mobilitzat quatre mil persones per demanar al carrer, com a exigència immediata i urgent, que s’aturi 'la matança que pateix el poble palestí a la franja de Gaza'. La manifestació ha sortit de la plaça d'Espanya per expressar la condemna ferma a la invasió. El 2 de gener la plataforma ja va organitzar una concentració de protesta a Palma.

I a Perpinyà, la manifestació de suport al poble palestí i per la pau, en què han participat dues mil persones, s'ha acabat amb incidents. Un petit grup d'incontrolats ha trencat els aparadors d'una desena de botigues al centre de la ciutat, i la policia ha detingut quants sospitosos d'haver participat en els actes vandàlics.

Men?ame