Un jove de Vilafranca pot anar a la presó per haver estat insubmís

  • Diversos col·lectius convoquen concentracions per a aturar-ne l'empresonament

VilaWeb
VilaWeb
ACTES DE SUPORT

Demà a les onze del matí es farà una concentració davant dels jutjats penals de Barcelona, en suport a David Sánchez, coincidint amb la reunió que tindran representants polítics de Vilafranca del Penedès amb el jutge que porta el cas. A més a més, demà a les vuit del vespre es farà una concentració davant l'ajuntament de Vilafranca per demanar que no s'empresoni David Sánchez, i aquest diumenge, a les sis del vespre, es farà un acte de suport a les Cotxeres de Sants.

Per a la setmana que ve també s'han convocat uns quants actes: el dia 14, a dos quarts de vuit del vespre, es farà una concentració a la plaça Sant Jaume de Barcelona i el dissabte dia 17 hi haurà una manifestació a la plaça de Sants.

Redacció
08.01.2009 - 15:40

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La decretació d’empresonament de David Sánchez, un independentista de Vilafranca del Penedès, ha fet mobilitzar familiars, amics i companys. En David va ser detingut la nit de reis i l’endemà va passar a disposició judicial. Van notificar-li que hi havia una ordre de cerca i captura des del maig del 2008 relativa a una condemna pels fets que van tenir lloc durant una manifestació anti-feixista el 12 d’octubre de 1998, i que havia d’anar a la presó.La jutgessa de guàrdia de Vilafranca va decretar un termini de deu dies, que acaba el 16 de gener, per fer efectiu l’ingrés. Tanmateix, el jutjat penal número 15 de Barcelona va contradir-la i ahir va establir que, donada l’orde de cerca i captura, en David havia de ser empresonat de manera immediata. La sentència relativa als fets del 1998 condemnava David Sánchez a una pena de presó inferior a dos anys, per la qual cosa no implicava l’ingrés a presó. Però el jutge hi afegeix uns altres antecedents per insubmissió, tot i que aquests van ser cancel·lats, ja que el delicte d’insubmissió fa temps que no existeix al codi penal. La suma de les dues penes supera els dos anys.

Persecució política

De seguida que es va conèixer la detenció del jove, es va crear un grup de suport, el qual assegura que en el rerefons del cas hi ha motius polítics: el de voler ‘castigar una persona exemplar en la seva dedicació a multitud de lluites polítiques i socials’. El d’en David no és un cas aïllat, expliquen, i posen com a exemple el cas d’en Franki de Terrassa, condemnat i empresonat per ultratge a la bandera espanyola i que, en aquesta entrevista amb VilaWeb, explicava que l’havien utilitzat.

‘Denunciem una persecució política contra una persona activa de l’esquerra independentista’, explica l’Alba, companya de David Sánchez, i afegeix: ‘La voluntat política és innegable quan s’entesten en empresonar una persona per un fet que no és delicte’.

També critiquen que no es notifiqués a David Sánchez l’ordre de cerca i captura, una ‘incapacitat policíaca de localitzar-lo’ que consideren poc creïble, ja que en David fa temps que treballa cada dia al mateix lloc, a la barra de l’Associació Cultural La Fornal.

Al·legacions del recurs

La defensa de David Sánchez ha presentat avui un recurs en què demana l’arxiu del cas de manera definitiva i immediata i que, mentre no es resol aquest recurs, s’anul·li l’ordre de cerca i captura i el requeriment per ingressar a la presó, segons que ha explicat la companya d’en David a VilaWeb.

D’una banda, els advocats al·leguen que han passat nou anys des que la sentència que condemnava en David a un any i mig de presó va esdevenir ferma, i per la qual cosa, diuen que la pena ja ha prescrit. D’una altra banda, la defensa recorda que els sis anys que el ministeri ha trigat en resoldre l’indult per a en David no pot perjudicar la persona afectada, ja que, diu, això vulnera el dret a la tutela judicial efectiva. A més a més, explica que l’Ajuntament no ha rebut mai cap resposta respecte l’indult que va sol·licitar i, per tant, que això agreuja la indefensió de David Sánchez.

L’any 1993, David Sánchez va ser condemnat per un delicte contra la prestació del servei militar obligatori. Els advocats al·leguen que aquest delicte fa anys que ja no està tipificat com a tal, i expliquen que la sentència de l’any 2000 sobre els fets del 12 d’octubre del 1998 ja va considerar inadequat afegir-hi els antecedent per insubmissió.

Els advocats, que es reserven el dret a presentar un recurs d’inconstitucionalitat, també al·leguen irregularitats en el procés; en concret, durant la detenció, que es va fer de matinada, quan en David anava pel carrer: ‘l’actuació menys lesiva, tenint en compte que el David és una persona coneguda que treballa de cara al públic, hagués estat que els mossos informessin el jutge d’on vivia i on treballava, i li haguessin notificat l’ordre de detenció’, explica la parella de David Sánchez.

Enllaços
Bloc del grup de suport al David de Vilafranca.
Web d’Alerta Solidària.
Facebook: Aturem l’empresonament del David de Vilafranca.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any