La defensa d’Ibarretxe no ha sol·licitat que s’arxivi la causa

  • Pretén demostrar la innocència de tots els acusats

VilaWeb
Redacció
08.01.2009 - 12:28

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El judici per les reunions que van manternir Ibarretxe i els dirigents del PSE(López i Ares) amb membres de Batasuna en 2006 durant l’alto-el-foc d’ETA continua celebrant-se a hores d’ara. L’advocat d’Ibarretxe, Mikel Casas, no ha demanat la suspensió del judici perquè pretén provar la innocència dels acusats atès que ‘la seva actuació va ser legítima’. En canvi, els advocats de la resta d’imputats sí que han demanat que s’arxivi la causa.Juntament amb Ibarretxe, López i Ares, els altres cinc acusats són Arnaldo Otegi, Rufi Etxeberria, Pernando Barrena, Juan José Petrikorena i Olatz Dañobeitia, tots cinc membres de Batasuna.

El Tribunal Superior de Justicia Basc (TSJPB) decidirà el dilluns vinent si arxiva o no la vista.

La fiscal Maria Ángeles Montes ha demanat al Tribunal que dicti sentència absolutòria i posi fi a la causa per presumpta desobediència per les reunions amb Batasuna. Al·lega que ‘tal com el Tribunal Suprem va afirmar en la sentència del cas Botín, si l’acusació particular o el Ministeri fiscal no exerceixen l’acció penal, no pot procedir-se a l’obertura de judici oral només amb les acusacions populars’.

El Foro Ermua, que constitueix l’acusació popular juntament amb l’associació Justicia y Dignidad, ha afirmat que vol demostrar que les reunions d’Ibarretxe i dels membres del PSE no foren amb l’esquerra independentista, sinó amb ETA. El Foro Ermua demana dos anys i nou mesos de presó per a Ibarretxe, nou mesos per als dirigents del PSE i quatre anys per als de Batasuna, a més de la inhabilitació. Justicia y Libertad sol·licita per als acusats d’un any de presó a tres.

La vista s’acabarà pocs dies abans de començar la campanya electoral, el 13 de març. A les eleccions, que s’escauran l’1 de març, s’hi presentaran com a candidats Ibarretxe (PNB) i López (PSE-EE).

Enllaços
Apunt sobre el judici al bloc de Patxi López: Juicio.
EiTB: El diálogo político del proceso de paz se sienta en el banquillo de los acusados.
Editorial de Gara: El diálogo se sienta hoy en el banquillo.
Berria: Hasi da Jaurlaritzako lehendakaria, PSE eta ezker abertzalearen kontrako epaiketa, elkarrizketa politikoagatik.
Diario Vasco: Comienza un juicio histórico que sienta en el banquillo al lehendakari y a Patxi López.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any