Israel reprèn els atacs a Gaza després de tres hores de treva

  • La continuïtat de la treva 's'estudiarà dia a dia', segons el ministeri de Defensa

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
07.01.2009 - 15:32

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

A les tres de la tarda ha acabat la treva de tres hores a la ciutat de Gaza i a hores d’ara ja s’han reprès els combats. Ha estat la primera vegada que l’exèrcit israelià aturava els atacs des que va començar l’ofensiva, el 27 de desembre. D’una altra banda, Israel ha advertit que no acceptava el pla per a un alto-el-foc presentat ahir pel president de França, Nicolas Sarkozy, i el d’Egipte, Hosni Mubarak i que ha rebut el suport dels EUA i la UE.També s’hi han adherit l’Autoritat Nacional Palestina, Síria i el Líban. Israel, però, només ha dit que trobava positiu parlar amb el Caire i, de moment, no s’ha compromès a acceptar el pla. Per la seva banda, fons de Hamàs han dit que continuaven discutint la proposta.

El pla convida Israel i Hamàs a acceptar un alto-el-foc immediat, tot i que ‘limitat’, i convoca les dues parts a una reunió urgent per tal d’establir acords i garanties que incloguin la protecció de la frontera, la reobertura de passos fronterers i l’aixecament del blocatge.

Tres hores de treva

Segons el Ministeri de Defensa israelià, la treva de tres hores d’avui tindrà continuïtat cada dia, depenent de la situació. A la matinada, un comunicat del gabinet del primer ministre israelià Ehud Olmert anunciava de l’obertura d’un corredor, ‘per un temps determinat’, perquè pogués entrar ajuda humanitària a la ciutat.

El govern israelià debat avui com continua el desenvolupament de l’ofensiva. Una opció seria entrar al centre urbà de la ciutat, que culminaria els atacs començats fa prop de dues setmanes.

Bombardeigs a escoles amb bandera de l’ONU

D’una altra banda, l’ONU ha desmentit que militants de Hamàs haguessin llançat coets des de les seves instal·lacions, justificació que va utilitzar Israel per bombardejar, ahir, dues escoles regides per les Nacions Unides a la franja de Gaza. En la segona escola, on hi havia centenars de civils que hi havien anat a cercar refugi, els tancs van matar una quarantena de palestins, segons fonts mèdiques. En l’atac del matí, a un altra escola, van caure tres joves, colpits per una bomba.

El Consell de Seguretat de les Nacions Unides ha tornat a fracassar, aquesta matinada, en l’intent d’aprovar una resolució sobre la situació a la franja de Gaza. La proposta de la Lliga Àrab no ha estat aprovada perquè els països occidentals han considerat que només condemnava Israel pels atacs, però no culpava Hamàs del conflicte. A la mateixa reunió, el secretari general de l’ONU, Ban Ki Moon, ha demanat un alto-el-foc immediat a la zona.

Des del començament dels atacs han mort prop de 700 palestins i 2.500 han quedat ferits. La població de Gaza resta aïllada sense electricitat, aigua potable i sense subministrament d’aliments des que Israel va començar els atacs a la franja.

Enllaços
Seguiment especial de la invasió a les webs de Ha-Àrets i Al Jazira | Live Station: emissió en directe d’Al Jazira, Knesset Channel i BBC World News.
Twitters d’Al Jazira i de The Jerusalem Post. | Bloc de The Guardian.
BBC News: Gaza conflict: Reaction in quotes | Map: Gaza and Israel conflict.
VilaWeb Nit: Gaza, la franja de la tensió.
Ciutat de Gaza: Statement by Barcelona City and its Municipal Council for International Cooperation Against The Gaza Strip Blockade.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any