Notícies

Dimecres  07.01.2009  07:03

Israel atura els bombardeigs a Gaza durant tres hores

És la primera treva des que va començar l'ofensiva · La continuïtat de la mesura 's'estudiarà dia a dia', segons el ministeri de Defensa

Men?ame
 

L'exèrcit israelià ha aturat els bombardeigs a la ciutat de Gaza a les dotze, treva que mantindrà durant tres hores, per tal de permetre l'entrada d'ajuda humanitària. És la primera vegada que atura els atacs des que va començar l'ofensiva, el 27 de desembre, una mesura que, d'entrada, i segons el Ministeri de Defensa israelià, tindrà continuïtat cada dia, depenent de la situació. Des del començament dels atacs han mort prop de 700 palestins i 2.500 han quedat ferits.

Tot i l'aturada dels atacs a la ciutat, Israel manté la pressió a la resta de la franja, segons els corresponsals de la zona. La població de Gaza resta aïllada sense electricitat, aigua potable i sense subministrament d'aliments des que Israel va començar els atacs a la franja.

A la matinada, un comunicat del gabinet del primer ministre israelià Ehud Olmert anunciava de l'obertura d'un corredor, 'per un temps determinat', perquè pogués entrar ajuda humanitària a la ciutat.

El govern israelià debat avui com continua el desenvolupament de l'ofensiva. Una opció seria entrar al centre urbà de la ciutat, que culminaria els atacs començats fa prop de dues setmanes.

D'una altra banda, l'ONU ha desmentit que militants de Hamàs haguessin llançat coets des de les seves instal·lacions, justificació que va utilitzar Israel per bombardejar, ahir, dues escoles regides per les Nacions Unides.

El Consell de Seguretat de les Nacions Unides ha tornat a fracassar, aquesta matinada, en l'intent d'aprovar una resolució sobre la situació a la franja de Gaza. La proposta de la Lliga Àrab no ha estat aprovada perquè els països occidentals han considerat que només condemnava Israel pels atacs, però no culpava Hamàs del conflicte. A la mateixa reunió, el secretari general de l'ONU, Ban Ki Moon, ha demanat un alto-el-foc immediat a la zona.

L'exèrcit israelià va bombardejar ahir dues escoles regides per l'ONU a la franja de Gaza. En la segona, on hi havia centenars de civils que hi havien anat a cercar refugi, els tancs van matar una quarantena de palestins, segons fonts mèdiques. En l'atac del matí, a un altra escola van caure tres joves, colpits per una bomba.