El periodista Gaspar Hernández guanya el Premi Josep Pla amb la seva primera novel·la

  • L'escriptora i veterana periodista Maruja Torres ha guanyat el Premi Nadal amb 'Esperadme en el cielo'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
06.01.2009 - 23:59

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘El silenci’ del periodista radiofònic Gaspar Henández és la novel·la guanyadora de la 41a edició del Premi Josep Pla, que convoca Edicions Destino i que s’ha atorgat aquesta nit a Barcelona. És la seva primera novel·la. Per altra banda, la tradicional vetllada literària ha destacat l’escriptora i periodista Maruja Torres amb el 65è Premi Nadal amb ‘Esperadme en el cielo’, on hi fa aparèixer Terenci Moix i Manolo Vázquez Montalbán.Gaspar Hernández, director i presentador del programa de Catalunya Ràdio ‘L’ofici de viure‘ (de dilluns a divendres de vuit a nou del vespre) i crític literari en diversos mitjans de comunicació, s’ha endut el Premi Pla amb ‘El silenci’. La novel·la se situa a Formentera. La història transcorre durant tota una nit en la qual el narrador conversa amb Umiko, una dona que dóna classes de meditació i que pateix un càncer. Per a ella la malaltia té un sentit positiu i creu que fa canviar la gent cap a bé, mentre que el narrador és escèptic davant aquest pressupòsit.

El jurat del Premi Josep Pla el formen Sebastià Alzamora, Rosa Cabré, Baltasar, Porcel, Àlex Susanna i Ester Pujol. Enguany s’han presentat vint-i-nou originals.

Hernández no havia publicat mai abans cap obra de ficció, encara que no és el seu primer llibre. Té publicat ‘El llibre de les emocions’, basat en el programa que feia de matinada a Catalunya Ràdio, ‘Una nit a la terra’ (L’Esfera dels llibres, 2006); el recull d’articles ‘Mandra’ (Dèria, 2002); i la monografia ‘Què pensa Josep Cuní entrevistat per Gaspar Hernández’ (Dèria, 1995).

Maruja Torres, Terenci Moix i Manolo Vázquez Montalbán

Per la seva banda, la veterana periodista i escriptora Maruja Torres ha guanyat el Premi Nadal amb ‘Esperadme en el cielo’. Torres es troba en el més enllà amb Terenci Moix i Manolo Vázquez Montalbán, escriptors que foren bons amics de l’autora i que d’aquesta manera els ret homenatge. Des de la ficció tots tres revisiten els seus paisatges comuns com el Barri Xino i repassen alguns dels seus referents culturals i literaris.

El sopar literària no s’ha fet a l’antic Ritz de Barcelona, com és habitual perquè és en obres, i s’ha celebrat a l’hotel Avenida Palace. Durant la vetllada s’ha recordat l’escriptor Francisco Casavella, guanyador del Nadal de l’any passat i traspassat prematurament el 17 de desembre.

M. S.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any