Esquerra vol que el govern esmeni a la totalitat la proposta de Solbes

  • Antich es reunirà dimecres amb Zapatero per negociar el finançament

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
05.01.2009 - 15:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Tres dies després de la compareixença conjunta del tripartit per a valorar la proposta de finançament del ministre Solbes,
Esquerra ha endurit avui el seu discurs. Segons el seu president, Joan Puigcercós, no es pot negociar amb el govern espanyol a partir d’aquella proposta, donat que alguns punts topen amb l’estatut. És per això que ERC demana que la Generalitat esmeni la totalitat del document de Solbes: ‘si entrem a discutir el model Solbes, tindrem un problema’.L’equip d’Esquerra farà arribar als seus socis del govern català una proposta alternativa que tindrà l’estatut com a marc de referència i que suposarà una esmena a tota la proposta del govern espanyol.

D’una altra banda, Puigcercós no ha descartat que CiU s’incorpori a la part catalana de la comissió mixta d’afers econòmics i fiscal, tal com ha demanat aquest matí el diputat convergent Francesc Homs, qui ha dit: ‘Cal que es revisi a consciència l’estratègia negociadora, ja que els resultats demostren que no funciona. Hem ofert confiança per parar un tren i el govern espanyol no ha complert res. Ens enganyen sempre’.

Antich es reunirà amb Zapatero

El president de les Illes, Francesc Antich, es reunirà dimecres a les cinc de la tarda amb el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, per tal de negociar el nou model de finançament i debatre la proposta del ministre Solbes. Es tracta d’una reunió esperada perquè les Illes són una de les comunitats més perjudicades pel sistema actual. Amb la nova proposta sobre la taula, avui Zapatero ha reprès els contactes amb presidents autonòmics per negociar el finançament.

Aquesta segona tanda de reunions comença avui amb els presidents d’Aragó, Castella i Lleó, Castella la Manxa i Múrcia. A diferència de les reunions fetes abans de cap d’any, aquestes estan marcades per la proposta de Solbes presentada la setmana passada i les reaccions que ha generat: el govern català ja ha anunciat que presentaria una contraproposta perquè considera insuficient la proposta espanyola i que no tancaria cap acord a corre-cuita. De moment però, El govern espanyol ha dit que confiava a tancar un acord abans del mes de febrer.

Incompliments

Els contactes de Zapatero amb president autonòmics van començar el 20 de desembre passat quan Zapatero es va reunir primer amb Montilla i després amb el president d’Andalusia, Manuel Chaves. El calendari va continuar amb la trobada amb Francisco Camps, entre d’altres.

Aquestes negociacions arriben després de l’incompliment d’uns quants terminis per part del govern espanyol: l’estatut marcava el 9 d’agost de l’any passat com a data límit per a aconseguir un acord sobre finançament; poc després, tampoc es va aconseguir cap acord en el termini pactat per De la Vega amb el conseller d’Interior Joan Saura.

Enllaços
Anàlisi dels economistes Elisenda Paluzie, Francesc Sanuy i Ramon Tremosa per a VilaWeb de la proposta de finançament presentada per Solbes: ‘Es presenta un finançament com si fos nou, però el repartiment és el de sempre’ (30/12/08).
VilaWeb TV: Castells: ‘Amb aquest document no hi ha acord’(30/12/08).
Ministeri d’Economia espanyol: El Gobierno envía a las Comunidades Autónomas su propuesta para la reforma del sistema de financiación autonómica.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any