Israel assetja la ciutat de Gaza

  • Olmert diu que l'ofensiva terrestre era inevitable · L'exèrcit israelià divideix Gaza en dos i aïlla la capital de la resta de la franja · Més de cinc-cents morts en nou dies

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
04.01.2009 - 18:21

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’exèrcit israelià ha dividit la franja de Gaza en dos per a aïllar la ciutat de Gaza de la resta del territori i ara l’assetja per a combatre amb més facilitat els responsables de llançar coets cap a territori israelià. No pas menys de trenta palestins i un soldat israelià han mort des d’ahir, quan va començar la invasió terrestre, quantitat que fa augmentar fins a més de cinc-cents el balanç total des del primer dia del conflicte, ara fa nou dies.El primer ministre israelià, Ehud Olmert, ha dit que l’operació era inevitable per a garantir la seguretat del sud del país. El govern egipci ha convocat els ambaixadors al Caire dels cinc membres permanents del Consell de Seguretat de l’ONU per a comunicar-los el seu malestar per l’immobilisme de l’ens.

L’ONU ha estat incapaç anit d’arribar a cap acord per a emetre una declaració conjunta sobre la invasió. Algunes delegacions, com les de Líbia i Nicaragua, han acusat directament els Estats Units d’impedir que s’arribés a cap entesa perquè l’ONU emetés un comunicat de condemna. No obstant, el secretari general, Ban Ki Moon, sí que ha demanat a Israel un alto-el-foc immediat.

El moviment islàmic assegura que ha capturat dos soldats israelians, però un oficial ho ha negat.

Controlar zones des d’on es llancen coets

Tancs i tropes de l’exèrcit israelià entraren ahir al vespre al nord de la franja per a controlar certes zones utilitzades per a llençar coets contra territori israelià. L’oficina del primer ministre, Ehud Olmert, informà que el govern havia ordenat de mobilitzar desenes de milers de reservistes per a reforçar l’exèrcit i un portaveu militar va dir que la incursió per terra duraria ‘molts dies’.

L’exèrcit va bombardejar Gaza amb foc d’artilleria durant tot el dia, causant com a mínim quinze morts i una cinquantena de ferits en una mesquita, segons Hamàs. El cap de l’organització a l’exili, Khaled Meshaal, va advertir Israel que el moviment islàmic tenia capacitat per a resistir una operació terrestre de l’exèrcit. L’operació militar ja ha causat més de 450 morts i uns dos mil ferits.

Meshaal digué que hi podrien haver més segrestos de soldats. En la primera compareixença pública des que van començar els atacs, ara fa una setmana, amenaçà que Israel tindria un futur negre si l’exèrcit entrava a Gaza.

Israel va permetre divendres l’evacuació de 433 estrangers que vivien a la franja. La decisió va ser el senyal que l’exèrcit es preparava per intensificar l’escalada d’atacs. De fet, Tel Aviv no té cap intenció d’aturar els atacs ni de decretar cap alto-el-foc, tal com va dir la ministra d’Exteriors, Tzipi Livni, a Nicolas Sarkozy.

Missions diplomàtiques

La nova presidència txeca de la Unió Europea va anunciar una missió diplomàtica d’alt nivell a Orient Mitjà per als pròxims dies, amb l’objectiu d’ajudar a resoldre el conflicte entre Israel i Palestina. La missió europea coincidirà, el 5 de gener, amb la presència del president francès Nicolas Sarkozy. A diferència de França, que ha demanat un alto-el-foc immediat a Israel, Txèquia, fortament alineada amb els Estats Units, dóna suport als bombardeigs en nom del dret d’Israel de defensar-se.

Enllaços
Seguiment especial de la invasió a les webs de Ha-Àrets i Al Jazira | Live Station: emissió en directe d’Al Jazira, Knesset Channel i BBC World News.
Twitter d’Al Jazira | Bloc de The Guardian.
Ciutat de Gaza: Statement by Barcelona City and its Municipal Council for International Cooperation Against The Gaza Strip Blockade.
VilaWeb Nit: Gaza, la franja de la tensió.
The New York Times: Is the Real Target Hamas Rule? | BBC News: Map: Gaza and Israel conflict.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any