La blocosfera s’omple de Brossa: l’Abloccedari

  • Homenatge des de la xarxa al poeta Joan Brossa, el dia que fa deu anys que es va morir

VilaWeb
Redacció
29.12.2008 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Demà 30 de desembre farà deu anys que Joan Brossa es va morir. En motiu de l’efemèride, un grup de blocaires ha posat en marxa el projecte ‘Abloccedari‘, per homenatjar el poeta visual a través de la xarxa. La voluntat dels promotors és que demà, durant les primeres hores del matí, tothom qui ho vulgui publiqui un apunt al seu bloc sobre en Brossa, ‘cadascú segons el tarannà del seu bloc i a la seva manera’. La iniciativa fa un parell de mesos que s’ha posat en marxa i ja s’han registrat més de 180 aportacions, una part de les quals es poden llegir a l’Abloccedari. Hi han fet la seva aportació personatges del món literari i artístic i amics del poeta, com ara el compositor Mestres Quadreny, el poeta Jaume Maimó, l’actor i director de l’Espai Brossa, Hermann Bonnin, l’especialista Glòria Bordons…Un apunt simultani

El projecte ‘Abloccedari’ és una iniciativa de cinc blocaires (Marc Cortès, David Gálvez, Víctor Pàmies, Joan Puigmalet i Joan Sala), que es van conèixer a la xarxa per la seva afinitat pels temes de llengua (jocs de paraules, refranys, diccionaris…). Aquest equip a l’abril-maig d’enguany ja va organitzar el primer ‘apunt simultani’, que va titular ‘Projecte Polaco‘, arran de l’entrada ‘Polaco’ del diccionari Collins, on incorporava l’accepció despectiva de català. L’Abloccedari en homenatge a Joan Brossa és un segon projecte d’apunt simultani, per aconseguir que el màxim de blocaires possible li dediqui un apunt el mateix dia.

Segons que ha explicat Joan Sala a VilaWeb, els promotors van començar a donar veus a través dels blocaires afins. Però el projecte va anar a més quan Sala va contactar amb l’especialista Glòria Bordons, que va secundar el projecte tot enviant la consigna a molts dels seus contactes brossians. Més endavant, tant el KrTU com la Institució de les Lletres Catalanes també van difondre el projecte. D’aquesta manera, personatges del món de la cultura van començar a enviar les seves col·laboracions al bloc dedicat a Joan Brossa.

L’equip promotor va anar publicant les col·laboracions que arribaven de personatges que no tenien ni bloc ni web on publicar la seva aportació. Aquests primers apunts en van portar d’altres. Els organitzadors finalment han decidit que aplegaran tots els apunts i participants en aquesta pàgina, tots els que l’enviïn, és clar.

De moment, són gairebé dos-cents els participants que ho han fet saber, dels quals una vuitantena ja han enviat el seu apunt a l’abloccedari. Predominen les versions de poemes visuals, poemes dedicats al Brossa i altres intervencions. L’èxit de la iniciativa, doncs, ja és assegurat. Per Joan Sala l’èxit es deu a Joan Brossa, ‘un artista carismàtic que la gent estima. Va tocar tants camps (la poesia visual, la poesia textual, el teatre, la màgia…) que tothom troba algun aspecte que li agrada. A mi, per exemple, m’agrada sobretot la seva poesia visual i, en general, el seu pensament. Al final de la pàgina de l’abloccedari hi hem afegit dues frases que em penso que són molt definitòries i amb les quals em sento totalment identificat’:

Epíleg I

Per ser feliç, mortal, camina sempre i oblida.

Epíleg II

Conec la utilitat de la inutilitat.

I tinc la riquesa de no voler ser ric.

Per saber-ne més de Joan Brossa

Per saber-ne més de Joan Brossa podeu consultar la web www.joanbrossa.org, feta per admiradors de l’artista. I també la web de l’Espai Escènic Joan Brossa, que al març organitzarà el BarriBrossa 2009, dedicat íntegrament al poeta, i també la web de la Fundació Joan Brossa, que es va inaugurar el 1999 i que presideix Pepa Llopis, companya de l’artista.

També s’aplega informació de Joan Brossa a les pàgines d’autors de l’Associació d’Escriptors en Llengua catalana (AELC), i a l’espai Lletra de la UOC, un text de Glòria Bordons sobre en Brossa.

A VilaWeb trobareu el pianista Carles Santos parlant de Joan Brossa en vídeo (‘Hi ha gent que es dedica a suavitzar Joan Brossa‘), arran de l’obra teatral creada per Santos ‘Brossalobrossotdebrossat‘; el discurs de Quim Monzó arran de la inauguració de la Fira del Llibre de Frankfurt 2007, on cita Brossa; la publicació del poemari inèdit ‘El dia a dia (1988-1992)’; i de cirereta del pastís, el vídeo inèdit de l’striptease de Christa Leem, que Joan Brossa va guionar i dirigir.

M. S.

Enllaços
Reportatges anteriors de La Nit a VilaWeb.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any