Dos dies d’atacs a Gaza: no pas menys de 290 morts

  • Israel bombardeja una quarantena de túnels a la frontera entre Gaza i Egipte

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
28.12.2008 - 07:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’exèrcit israelià continua atacant la franja de Gaza; avui han continuat les ràtzies aèries. A més però, Israel es es prepara per enviar-hi tropes de terra i ha cridat sis mil cinc-cents reservistes per reforçar l’exèrcit a la frontera amb Gaza. A més, fonts palestines afirmen que el recompte de víctimes dels míssils disparats des d’ahir (vídeo) ja supera els dos-cents noranta morts i els mil ferits, i s’espera que continuï pujant.Israel també ha bombardejat aquesta tarda una quarantena de túnels que hi havia sota la frontera de Gaza amb Egipte perquè creuen que els feien servir per passar armes, explosius i gent d’una banda a l’altra de la frontera. Com a mínim dues persones han mort a causa de l’operació, que ha deixat la franja sense una de les poques vies de contacte fora control que tenien els palestins amb l’exterior. Amb l’atac però, s’han obert alguns forats a la tanca de la frontera que centenars de palestins han aprofitat per intentar entrar a Egipte. Els guardes de frontera han obert foc per evitar-ho i n’han reforçat la vigilància.

Avui s’han disparat, pel cap baix, una vintena més de projectils des d’Israel cap a Gaza, que han tocat objectius com una mesquita al costat de l’hospital de Shifa, tallers metal·lúrgics o la seu del canal de televisió d’Hamàs al-Aqsa, que ha quedat enrunada. La situació però, és lluny de resoldre’s, des de Gaza s’han disparat com a resposta desenes de coets cap a Israel, que han causat un mort i alguns ferits i el primer ministre d’Israel, Ehud Olmert, ja ha avisat de que els atacs aeris poden continuar els pròxims dies i Hamàs ha fet una crida a la tercera intifada. El Consell de Seguretat de les Nacions Unides ha fet una crida a la fi de la violència a Gaza, però no ha pres cap mesura al respecte.

L’atac d’ahir es va fer quan feia una setmana que s’havia acabat la treva entre Hamàs i Israel, és el més important que ha fet l’exèrcit d’Israel a Gaza des de fa dècades i ha afectat una trentena d’edificis, sobretot seus d’Hamàs i de la policia de Gaza. L’atac, una represàlia en contra del llançament de míssils des de Gaza, es basava en informació recopilada els últims mesos. Entre les víctimes hi ha el cap de la policia de Gaza, el governador i el director de seguretat de la franja però fonts palestines asseguren que els míssils també han mort molts civils, dones, nens i fins i tot trenta-tres membres d’al-Fatah, el partit que governa a Cisjordània, que eren a la presó.

Gaza és una de les zones amb més densitat de població del planeta, les cases són molt a la vora les unes de les altres i això fa que qualsevol atac amb míssils, per molt precís que es digui ser, causi moltes baixes colaterals. Segons el governador de la zona de Gaza central, Abu Ashun, el d’ahir va ser el dia més mortífer a Gaza des de la guerra de 1967.

Enllaços
BBC News: ‘Israel renews air strikes on Gaza’.
Haàretz: ‘IDF tanks and ground troops deploy along Gaza border ‘.
Ma’an News Agency: ‘Strikes continue on Gaza; 292 dead, more than 1,000 injured’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any