Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Divendres  26.12.2008  17:39

Es mor als 86 anys el pintor Joan Abelló

Va reunir una de les col·leccions d'art privades més importants del país

Men?ame
 

El pintor Joan Abelló es va morir ahir a Barcelona, un dia abans que complís 86 anys. La capella ardent s'instal·larà avui a la tarda al tanatori de les Corts. El funeral es farà demà a l'església parroquial de Sant Vicenç, a Mollet del Vallès, a les dotze del migdia. El Museu Abelló, a Mollet, d'on era originari Abelló, obrirà demà i diumenge i posarà a disposició de la ciutadania un llibre de condols durant tota la setmana vinent.

Joan Abelló i Prat va néixer a Mollet del Vallès l'any 1922 i es va iniciar des de molt jove en el món de la pintura. Del seu període formatiu, cal destacar el mestratge de Pere Pruna i de Carles Pellicer, i la influència a través de les obres que Joaquim Mir havia realitzat a Mollet.

Com molts artistes del segle XX, Abelló va fer estades a Londres, Bèlgica, l'Illa de Man i París. En els anys seixanta va retornar a Mollet –on es va interessar de nou pels paisatges del Vallès i del Mediterrani–, però no va abandonar els grans viatges per Europa, Àfrica, Costa d’Ivori, Marroc o Brasil.

En paral·lel al seu vessant artístic, Abelló va desenvolupar la passió pel col·leccionisme, que va iniciar, segurament, influït per l’atmosfera de Can Pellicer i del taller de Miracle, on va aprendre restauració, així com per les visites a l’estudi de Manolo Hugué. De mica en mica, Joan Abelló va engrandir la seva col·lecció, embrió del futur museu.

L’any 1996, Joan Abelló va fer donació a l’Ajuntament del Mollet del Vallès del seu fons d’art i es va crear la Fundació Municipal que porta el seu nom. El Museu i la Casa del Pintor es van obrir al públic el mes de març de 1999. Joan Abelló va ser distingit amb la medalla de Molletà Il·lustre i amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, entre altres reconeixements.