Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimarts  23.12.2008  19:31

Els primers documents privats espoliats ja són a l'Arxiu de Catalunya

El conseller Tresserras diu que la resta de papers, uns dos mil, arribaran durant el 2009 · La Comissió per la Dignitat espera que sigui el primer pas d'un retorn esglaonat

Men?ame
 

El primer centenar de llibres de particulars ja són a l'Arxiu Nacional de Catalunya (Sant Cugat del Vallès), un cop han estat digitalitzats i enviats des de Salamanca. Es tracta de llibres d'intel·lectuals catalans com ara Rovira Virgili, Xirau Palau, Romeva Ferrer, Guinart Castellà, Pompeu Fabra, Pi i Sunyer, i d'entitats com ara l'Ateneu de Barcelona, la Societat Naturista de Barcelona i el diari 'La Humanitat'. Tots ells, espoliats durant la guerra del 36-39.

El conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, ha dit que els documents tenien un gran valor simbòlic, ja que contenen dedicatòries i anotacions manuals que permetran estudiar els vincles entre els diferents intel·lectuals.

Aquest enviament obre les portes al retorn d'unes dues mil caixes de documents particulars que encara són a Salamanca, pendents de ser estudiats i enviats abans que acabi el 2009, segons Tresserras. 'És un acte de justícia', ha dit Tresserras, qui ha dit que l'enviament demostrava el 'compromís de desblocar el procés'.

'No hi ha excusa per tornar a patir una interrupció'

Toni Strubell, portaveu de la Comissió de la Dignitat, ha explicat a VilaWeb que valoren molt positivament aquest pas: 'Tot i que encara queden molts documents per tornar, aquest és el primer retorn de documents de particulars, que s'ha fet gràcies a la llei de devolució i arran de la nostra lluita'. Adverteix, però, que ara no cal aturar el ritme i s'han de retornar la resta de papers 'progressivament': 'És important que no hi hagi una interrupció com la que hi hagué entre 2006 i 2008. Esperem que no sigui només un regal de Nadal sinó el primer pas d'un retorn esglaonat. A partir d'ara, no hi ha excusa per tornar a patir una interrupció.'

El procés

Després de mesos de blocatge, al juliol una comissió mixta va fixar el calendari per a restituir els papers i complir la llei de devolució, aprovada el 2005, però infringida més de dos anys.

L'octubre del 2006 un grup d'experts designats per la Generalitat va identificar els documents que s'havien de tornar i que la comissió mixta ara ha validat, com determina la llei. Va costar dinou mesos desencallar el procés, i fins el mes passat no hi va haver la primera reunió oficial entre la Generalitat i el govern espanyol.

L'última remesa de documents, set lligalls de la Generalitat que no havien tornat el 2006, va arribar a principi d'agost. Per la Comissió de la Dignitat, el retard era imputable al govern espanyol, que havia infringit la llei de devolució.

Men?ame