Onze noms per a un Consell de Cultura

  • Presidència fa pública la llista dels membres del Consell Nacional de Cultura i de les Arts

VilaWeb
Redacció
20.12.2008 - 00:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Xavier Bru de Sala és el nom acordat per Presidència i pel departament de Cultura per encapçalar el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts. Així ho ha confirmat ell mateix a VilaWeb. És un dels onze noms que Presidència va fer públic ahir al vespre i que formaran el plenari del consell, si el Parlament els ratifica el 21 de gener. Són: Xavier Antic, Juli Capella, Jordi Coca, Manuel Forcano, Chantal Grande, Francesc Guardans, Sílvia Munt, Marta Oliveras, Pilar Parcerisas i Rosa Vergés (en pdf els currículums).En declaracions a VilaWeb just abans que entrés al teatre a veure ‘Aloma’, Xavier Bru de Sala va explicar: ‘Considero que la llista és molt bona (i no parlo de mi) i crec que podrem fer una bona feina. D’entrada voldria destacar que és el primer Consell de Cultura del sud d’Europa, i també és el primer d’un país de llengua romànica, exceptuant el Quebec. I un altre fet important a ressaltar és que en els governs, ministeris i conselleries tendeix a ser primer la política i després la cultura. En canvi, en el cas del Consell, primer és la cultura i després la política, per una qüestió de proximitat.’

Ho deu saber bé, perquè fa vint anys va ocupar el càrrec de director general de Promoció Cultural de la Generalitat de Catalunya (1988-91). Va fer molta fortuna la seva traducció de ‘El Cyrano de Bergerac’ d’Edmond Rostand, amb la qual va debutar Josep Maria Flotats al teatre Poliorama, després del seu retorn a Catalunya. Bru de Sala ha escrit poesia, assaig i fa un any va publicar la seva primera novel·la, ‘Cartes d’uns desconeguts a una desconeguda‘ (La Magrana). Sobretot és conegut pels seus articles d’opinió a la premsa.

Un Consell que funcioni bé i amb dignitat

El membre més jove dels noms proposats és el Manuel Forcano (Barcelona, 1968), doctor en filologia Semítica, poeta, assagista, traductor, que fa quatre anys que treballa com a documentalista i dramaturg a la Fundació Centre Internacional de Música Antiga Jordi Savall.

Forcano ha explicat a VilaWeb que la llista es va tancar entre dijous i divendres al matí: ‘Ens havien temptejat però no ens han fet la proposta oficialment fins ara.’ Continua: ‘Però el procés no s’ha acabat i queden moltes coses per clarificar.’

De moment, el calendari fixat marca el 21 de gener com la data perquè el Parlament ratifiqui aquesta llista (que CiU ja hauria acceptat). Després, a primers de febrer, es constituirà formalment el Consell de Cultura i de les Arts. Llavors el president de la Generalitat nomenarà el president del Consell, que també hauran de ratificar els altres deu membres, i escolliran dues vice-presidències.

El president del Consell i els dos vice-presidents seran els únics càrrecs amb un sou i dedicació plena i exclusiva. La llista per constituir el plenari del Consell ha cercat la paritat entre homes i dones, amb personatges que provenen dels diversos àmbits culturals i artístics. Tots els membres han de ser personatges no vinculats a l’administració ni a cap partit polític.

Entre les principals funcions del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts hi ha la de decidir sobre el suport a creadors i a entitats respecte a la promoció, el foment, la difusió i la projecció de la creació artística. Haurà d’elaborar l’informe anual sobre l’estat de la cultura i de les arts a Catalunya; concedirà els premis nacionals de Cultura de la Generalitat. També haurà d’emetre informes preceptius sobre el nomenament dels responsables dels equipaments culturals dedicats específicament a la creació artística que correspongui al govern.

‘Jo espero una cosa molt clara, diu Forcano, i per això he acceptat: M’agradaria que el Consell de Cultura i de les Arts no funcionés com l’administració pública, sinó que fos una institució veritablement independent, dotada amb els fons necessaris per repartir els ajuts i subvencions, i amb actuacions dignes. Vull que aquest consell funcioni bé i amb dignitat.’

Enllaços
Notícies anteriors: ‘Les entitats artístiques veuen la llei del Consell de la Cultura i de les Arts com un punt de partença‘.
El parlament català aprovarà el Consell de les Arts sense el suport de l’oposició‘.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any