Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dijous  18.12.2008  05:59

S'ha mort l'escriptor barceloní Francisco Casavella

Tenia quaranta-cinc anys i havia guanyat el Premi Nadal d'enguany

Men?ame
 

L'escriptor Francisco Casavella (Barcelona, 1963) es va morir ahir als quaranta-cinc anys d'un atac de cor. Enguany havia aconseguit el Premi Nadal per l'obra 'Lo que sé de los vampiros' (Destino). Havia publicat títols com 'El triunfo' (adaptat al cinema), 'Un enano español suicida en las Vegas', 'Quédate', 'El secreto de las fiestas' i la trilogia 'El día del Watusi'. També havia escrit el guió de 'Antàrtida', primer film de Manel Huerga.

'El dia del Watusi' (Mondadori) fou un projecte literari ambiciós: una llarga novel·la de més de mil pàgines, organitzada en tres parts publicades per separat entre el 2002 i el 2003: 'Los juegos feroces', 'Viento y joyas' i 'El idioma impensable'. Casavella passa revista a la Barcelona dels últims trenta anys. Aquesta obra es va traduir a l'anglès, al francès, a l'alemany, a l'italià i al neerlandès.

Després d'escriure sobre la contemporaneïtat, Casavella va tenir ganes de fer una novel·la ambientada a l'Europa del segle XVIII: 'Lo que sé de los vampiros', amb la qual el gener d’enguany va aconseguir el Premi Nadal. Aquí l'escriptor afaiçona Martín de Viloalle, il·lustrat, aventurer i estafador, que va de cort en cort d'Europa entretenint el gust, el sexe, l'intel·lecte i, sobretot, el tedi de la noblesa. Una tragicomèdia.

Segons que va explicar ell mateix arran del premi, era a punt d'acabar un assaig sobre la relació entre paranoia i literatura.

Es deia Francisco García Hortelano, però va adoptar un pseudònim per evitar confusions amb l'autor Juan García Hortelano. Col·laborava en uns quants mitjans de premsa escrita.