Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dissabte  13.12.2008  12:49

Frau multimilionari a Wall Street

Bernard Madoff, acusat d'haver robat uns 50.000 milions de dòlars amb una piràmide financera

Men?ame
 

L'ex-president del mercat electrònic d'accions Nasdaq, Bernard Madoff, ha estat detingut i acusat de frau, en un cas que pot arribar a ser l'estafa més important dels Estats Units. Madoff, de setanta anys i que ha sortit en llibertat després d'haver pagat la fiança de deu milions de dòlars, és acusat d'haver fet servir diners de nous inversors per a finançar els interessos dels qui ja hi participaven i als qui oferia una rendibilitat força alta.

L'any 1960 va fundar la companyia Bernard L. Madoff Investment Securities i, paral·lelament, s'encarregava d'un negoci de fons de cobertura. Segons la fiscalia, Madoff va dir dimecres a alguns dels treballadors que el fons que administrava era un frau i que havia estat insolvent durant uns quants anys, de manera que les pèrdues eren, com a mínim, de 50.000 milions de dòlars.

Es tracta d'una piràmide financera, també anomenada esquema Ponzi, a través de la qual es fan servir els diners dels nous inversors (que arriben atrets per la promesa d'alts dividends) per a pagar a qui ja hi participa. Tanmateix, els diners no arribaven mai a invertir-se en la borsa. Amb la caiguda dels mercats de valors, els inversors van començar a reclamar els seus diners.

Les suposades pèrdues de 50.000 milions de dòlars convertirien el cas en un dels fraus més importants de la història, només superat per Enron, que quan va fer fallida tenia 63.400 milions de dòlars en actiu.

Si el declaren culpable, Madoff podria enfrontar-se a vint anys de presó.