Frau multimilionari a Wall Street

  • Bernard Madoff, acusat d'haver robat uns 50.000 milions de dòlars amb una piràmide financera

VilaWeb
Redacció
13.12.2008 - 12:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-president del mercat electrònic d’accions Nasdaq, Bernard Madoff, ha estat detingut i acusat de frau, en un cas que pot arribar a ser l’estafa més important dels Estats Units. Madoff, de setanta anys i que ha sortit en llibertat després d’haver pagat la fiança de deu milions de dòlars, és acusat d’haver fet servir diners de nous inversors per a finançar els interessos dels qui ja hi participaven i als qui oferia una rendibilitat força alta.L’any 1960 va fundar la companyia Bernard L. Madoff Investment Securities i, paral·lelament, s’encarregava d’un negoci de fons de cobertura. Segons la fiscalia, Madoff va dir dimecres a alguns dels treballadors que el fons que administrava era un frau i que havia estat insolvent durant uns quants anys, de manera que les pèrdues eren, com a mínim, de 50.000 milions de dòlars.

Es tracta d’una piràmide financera, també anomenada esquema Ponzi, a través de la qual es fan servir els diners dels nous inversors (que arriben atrets per la promesa d’alts dividends) per a pagar a qui ja hi participa. Tanmateix, els diners no arribaven mai a invertir-se en la borsa. Amb la caiguda dels mercats de valors, els inversors van començar a reclamar els seus diners.

Les suposades pèrdues de 50.000 milions de dòlars convertirien el cas en un dels fraus més importants de la història, només superat per Enron, que quan va fer fallida tenia 63.400 milions de dòlars en actiu.

Si el declaren culpable, Madoff podria enfrontar-se a vint anys de presó.

Enllaços
The New York Times: Questions Are Raised in Trader’s Massive Fraud.
BBC News: Investors reel at ‘$50bn fraud’.
El Economista: El golpe de Madoff también afecta a España: Más de 3.000 millones estafados.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any