Zapatero no garanteix tenir l’acord del nou model de finançament abans de cap d’any

  • Castells avisa el PSC que no compti amb ell per avalar els pressupostos de l'estat

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
12.12.2008 - 16:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, no ha garantit avui que l’acord de nou finançament autonòmic es tanqui abans que acabi l’any, tal com s’hi havia compromès. Zapatero s’ha negat a concretar cap data: ‘Hi haurà acord aviat, no puc donar cap data, però serà aviat’, s’ha limitat a dir. Zapatero va prometre a Montilla que l’acord es tancaria abans de cap d’any, després de dos incompliments per part del govern espanyol.La promesa arribava després de dos incompliments per part de l’executiu espanyol. El primer, el 9 d’agost, primera data fixada per al nou finançament. El segon, a final de novembre, data pactada per ICV i PSOE.

Castells avisa el PSC que no compti amb ell per avalar els pressupostos de l’estat

El conseller d’Economia, Antoni Castells, va expressar ahir la seva discordança amb el secretari d’Organització del PSC José Zaragoza i la ministra de Defensa Carme Chacón, que han dit que els vint-i-cinc diputats del PSC al congrés espanyol votarien favorablement els pressupostos de Zapatero. Però avui el secretari d’estat d’Economia, David Vegara, l’ha desacreditat i ha dit que calia dissociar la negociació del finançament de la votació dels pressupostos.

Segons Vegara, els pressupostos espanyols són bons per a Catalunya i, per tant, ha dit que no compartia les opinions de Castells.

Decisió ja presa

El conseller d’Economia va dir ahir: ‘Sembla que alguns donin aquest tema per tancat, però aquesta decisió l’hauria d’haver adoptat la comissió executiva. Que no comptin amb mi per certificar una decisió que ja és presa.’

El congrés espanyol té previst de votar dijous els pressupostos per al 2009 que proposa el govern de José Luis Rodríguez Zapatero. L’executiva del PSC decidirà dilluns què votaran els seus representants a Madrid, per bé que tant Zaragoza com Chacón ja van avançar que ho farien favorablement, encara que el ministre d’Economia espanyol, Pedro Solbes, no hagi fet cap més pas per acordar un nou model de finançament per a la Generalitat després de l’incompliment del 9 d’agost (vídeo).

Castells ha insistit sempre que és preferible un no-acord a un mal acord. Ja va alertar al juliol que hi havia una relació directa entre l’aprovació dels pressupostos i el nou model de finançament, i ahir va insistir-hi: ‘Els diputats del PSC només han de tenir una prioritat, que és la d’estar al servei del país. I, per descomptat, estar al costat del govern de la Generalitat quan es negocia amb el govern de l’estat.’

I va reblar: ‘En aquests moments estic treballant amb un únic propòsit: obtenir un bon acord de finançament. Crec que és el que hem de fer tots, fins a l’últim moment i amb tots els mitjans que tinguem a l’abast.’

Enllaços
Arxiu de VilaWeb: José Montilla: ‘El nou finançament és urgent i inajornable’ (25-11-08) I Camats: ‘Era difícil de pensar que De la Vega no compliria el pacte per l’estatut’ (20-11-08).
Projecte de pressupostos generals de l’estat del 2009.
VilaWeb TV: Govern i CiU expressen la indignació per l’incompliment de l’estatut en matèria de finançament.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any