El Consell d’Europa avala la ‘immersió total’ en català

  • Critica durament que no es garantitzi l'ensenyament en català en tots els nivells educatius del País Valencià

VilaWeb
Redacció
12.12.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Consell d’Europa acaba de proposar al govern espanyol que desenvolupi un model d’ensenyament ‘d’immersió total’ en les llengües territorials cooficials a l’estat, com el català, el basc i el gallec. I és que, segons el Consell, l’actual model no respecta els compromisos adquirits per Espanya quan va signar la Carta Europea de les llengües regionals o minoritàries. Així ho fa constar en aquest informe (pdf) que va publicar-se ahir.El Comitè de Ministres, màxim òrgan de decisió del Consell d’Europa, diu que el català no ha assolit el nivell desitjable, sobretot a justícia o a empreses com Renfe, Telefònica o Correus, i demana al govern espanyol que prengui les mesures necessàries perquè els jutges que treballin en territori de parla catalana facin servir el català.

També lamenta que les autoritats espanyoles no hagin resolt els problemes que ja els foren fetes en les primeres recomanacions sobre l’ús de les llengües cooficials als serveis públics.

Garantir l’ensenyament en català al País Valencià

El Consell retreu al govern valencià que hagi desenvolupat tan poc l’ensenyament de la llengua. Critica que no hagi rebut l’informe que va demanar sobre la funció del Consell Valencià de Cultura i diu que Educació ha de garantir un model en català en tots els nivells educatius i a tot el territori.

També insta que es resolgui, com més aviat millor, la connexió de les emissions televisives públiques del Principat i del País Valencià.

L’informe també demana al govern espanyol que estableixi un marc jurídic específic de protecció i de promoció del català a la Franja de Ponent.

Finalment, li demana que adopti ‘mesures de protecció i de promoció’ de l’amazic a Melilla, de l’àrab a Ceuta, del gallec a Castella i Lleó i del portuguès a Olivenza (Extremadura).

Enllaços
Consell d’Europa: Council of Europe publishes report on minority languages in Spain.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any