El senat espanyol veta els pressupostos de l’estat per al 2009

  • PP, CiU i ICV han votat a favor del veto presentat per ERC · El projecte torna al congrés, on el PSOE el podrà aprovar definitivament

VilaWeb
Redacció
09.12.2008 - 17:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ple del senat espanyol ha aprovat per 135 vots a favor i 127 en contra el veto que ERC ha presentat als pressupostos de l’estat espanyol per a l’any 2009. Els republicans han votat en contra del veto del PP i s’han abstingut al de CiU, però en canvi han rebut el suport d’aquests dos grups i d’ICV en la votació del seu. Ara, per tant, els pressupostos tornen al congrés, on el PSOE els podrà aprovar definitivament perquè disposa del suport del PNB i del BNG.Els republicans han pogut fer prosperar el seu veto després d’anunciar que no votarien a favor del que ha presentat el PP, i que s’abstindrien en el de CiU. El portaveu d’ERC, Carles Bonet, ho ha argumentat per les incompatibilitats manifestes en el cas del PP i per les diferències en l’estratègia amb CiU.

De fet, Bonet ha criticat durament aquestes dues formacions en la seva intervenció, però ha prevalgut la voluntat de tombar els pressupostos i tant CiU com el PP han mantingut el compromís de votar afirmativament tots els vetos, també el d’ERC, que és l’únic que ha aconseguit el suport de la majoria.

El vot dels quatre senadors d’ERC ha estat clau perquè els pressupostos retornessin al congrés. Els últims dies la formació havia debatut sobre la conveniència de presentar un veto que és tan sols un gest polític i que, a la pràctica, es pot considerar que beneficia el ministre Pedro Solbes, perquè permet al govern espanyol no incorporar cap modificació als comptes.

En aquest sentit, Bonet ha dit que el veto del senat és només un ‘retorni’s al remitent’ però és també un gest necessari per posar de manifest l’oposició a uns comptes que no s’adeqüen a la realitat econòmica i que no compleixen l’estatut de Catalunya.

CiU, ERC i ICV recorden l’incompliment del finançament

Els portaveus de CiU, ERC i ICV han centrat l’argumentació dels seus respectius vetos en l’absència d’un acord de finançament autonòmic. Jordi Vilajoana (CiU) ha recordat que el finançament hauria d’haver estat pactat des del mes d’agost, però ‘el govern espanyol ha estat incapaç de presentar una proposta de finançament ajustada al que estableix l’estatut tan en el període previst de dos anys com en el termini de tres mesos que els ah atorgat el govern català’.

En la seva intervenció al ple, Pedro Solbes, ha admès que les previsions de creixement en què es basen els seus comptes estan desactualitzades, però ha defensat que eren vàlids per encarar la crisi.

Enllaços
Informació sobre el projecte de pressupostos de l’estat, a la web del ministeri d’Economia espanyol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any