Continuen els avalots a Grècia

  • Els mitjans grecs parlen de desenes de ferits a causa dels enfrontaments

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
08.12.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les protestes per la mort a trets d’un adolescent abans d’ahir al vespre a Atenes han deixat les principals ciutats de Grècia amb tota mena de desperfectes. Milers de manifestants, que d’entrada es van concentrar amb convocatòries via missatges de mòbil i a través d’internet, s’han enfrontat amb la policia indignats per la mort del noi de setze anys. Els avalots sobretot han afectat Atenes i Tessalònica on s’han cremat cotxes, bancs i establiments comercials.Les peticions d’alto als avalots per part del ministre de l’Interior, Prokopis Pavlopoulos i del pare del noi mort o la detenció de dos policies acusats de matar el noi, no han servit per a aturar els avalots a les principals ciutats gregues que, segons els mitjans de comunicació grecs, ja han causat desenes de ferits i detencions de manifestants. Pavlopoulos es va reunir ahir vespre amb el primer ministre, Costas Karamanlis, per tal d’analitzar la situació.

La revolta la va encendre, abans d’ahir al vespre, la mort a trets d’un adolescent de setze anys pels trets d’un policia. El policia acusat de disparar el jove, ara detingut amb el seu company, diu que tan sols va disparar trets d’avís quan una trentena de nois va atacar el cotxe patrulla on era, però alguns testimonis diuen que va disparar directament el mort i sense que hi hagués hagut cap atac previ. Ara és detingut, acusat d’homicidi intencionat, conjuntament amb el seu company, acusat de complicitat.

La topada entre els joves i la policia va succeir a Exarchia, un barri d’Atenes amb nombrosos grups polítics d’extrema esquerra. Però quan va començar a córrer què havia passat, aviat es van escampar les protestes per les principals ciutats de Grècia. Milers de manifestants van sortir al carrer a les ciutats d’Atenes, Tessalònica, Creta, Ioannina i Komotini i avui han continuat, sobretot, a Atenes i Tessalònica.

A Atenes encara hi ha molts carrers tallats al trànsit arran dels enfrontaments entre la policia i els manifestants, s’han cremat desenes de botigues, cotxes, i un banc. La policia i els manifestants s’han llançat còctels molotov i gasos lacrimògens els uns als altres. A Tessalònica els activistes han atacat i incendiat un cotxe de la policia i han tancat alguns carrers del centre amb barricades de cotxes cremats. També s’han causat desperfectes a alguns establiments comercials. A Ioannina s’han causat desperfectes a la batllia i a un altre cotxe patrulla i hi ha hagut enfrontaments als carrers estrets del centre.

Enllaços
TaNea.gr: ‘Νέα σοβαρά επεισόδια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα μετά το φόνο του 15χρονου μαθητή’.
ERT News: ‘Σε εξέλιξη οι έρευνες για το θάνατο του 16χρονου ‘.
Indymedia Atenes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any