Informe dels motius i la situació actual dels expedients a vint-i-sis estudiants de l’Autònoma

  • Els estudiants expedientats de la UAB presenten les al·legacions

VilaWeb
'Que la policia entri a la universitat és una mostra de normalitat democràtica'

El 4 de març, els mossos d'esquadra van evacuar per la força una quarantena d'universitaris tancats a la Facultat de Lletres de la UAB, que protestaven contra el pla de Bolonya (foto). La intervenció de la policia, que molts van considerar desproporcionada, es va fer a petició de l'equip de govern. Pel vice-rector d'Estudiants, Joan Carbonell, és 'una mostra de normalitat democràtica, que la policia entri a la universitat', si hi ha raons que la justifiquin. I com que uns estudiants havien fet fora els altres i els professors de la facultat, del lloc de feina i d'estudi, es justificava que hi intervinguessin els mossos d'esquadra, que són una policia democràtica. L'actuació de la policia contra els estudiants a petició de l'equip de govern va ser molt criticada pels estudiants, que van demanar la dimissió del rector i de Joan Carbonell: la van trobar excessiva i van recordar que la universitat era un espai de formació i debat.

Redacció
03.12.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els vint-i-sis estudiants de la Universitat Autònoma expedientats arran de les protestes del 18 d’abril i del 29 i del 30 de maig van presentar ahir les al·legacions contra els informes dels instructors de la universitat, que demanen sancions d’expulsió d’un any a onze. Després de considerar els informes dels instructors i les al·legacions, el rector, Lluís Ferrer, i la vice-rectora d’Ordenació Acadèmica, M. Dolors Riba, hauran de prendre una decisió.La UAB veu molt difícil la retirada de totes les sancions

Algunes de les sancions, no les podrà pas ratificar el rector perquè és testimoni dels expedients sobre les protestes del 29 i del 30 de maig i, serà la vice-rectora d’Ordenació Acadèmica qui decidirà. La ratificació de les sancions serà, segurament, a final de la setmana que ve, ara que les al·legacions ja s’han presentat. En tot cas, segons el vice-rector d’Estudiants, Joan Carbonell, l’equip de govern no retirarà els expedients abans d’haver pres una decisió, per molt que aquesta sigui una de les reivindicacions dels estudiants, que ja fa tres setmanes que ocupen algunes de les facultats del campus per protestar contra la implantació de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior (EEES).

Carbonell ha explicat a VilaWeb que, a tot estirar, es podria negociar la retirada d’algunes de les sancions després d’haver estat ratificades, però que no volia ‘despertar falses esperances’ i que ‘la possibilitat de retirar totes les sancions era molt lluny’. Els dos instructors dels expedients demanen sancions d’un any a onze, segons els casos. De totes maneres, la negociació entre els estudiants i el rectorat continua i cap de les dues bandes no pensa a trencar el diàleg, segons Carbonell.

Condemnar la ideologia o condemnar la conducta

Els expedients concerneixen la conducta d’alguns estudiants que van actuar amb violència contra persones o van malmetre el mobiliari de la universitat arran de l’ocupació del deganat de la Facultat de Lletres i del rectorat de la universitat, els dies 18 d’abril i 29 i 30 de maig, segons que explica Carbonell, que insisteix a dir que de cap manera no condemnen ni ideologies ni posicions polítiques. Els protestaires van arribar a intimidar la degana de la Facultat de Filosofia i Lletres quan volia sortir de la universitat i a mossegar el braç d’un guàrdia de seguretat. Els estudiants, en canvi, neguen que fessin mal a ningú. David Alfara, un dels expedientats, ha dit a VilaWeb que els expedients afecten representants dels estudiants en algun òrgan de la universitat o militants d’organitzacions estudiantils. Per ell, la qüestió és política perquè els estudiants que van participar en la protesta, però que no militen enlloc, no han estat expedientats.

Alguns d’aquests són membres de la Junta de la Facultat de Filosofia i Lletres, que s’havia de reunir el 29 de maig per aprovar els nous plans d’estudis, cosa que no es va poder fer per les protestes dels estudiants, que van entrar-hi a la força, segons Carbonell. Per això la junta es va tornar a convocar l’endemà a l’edifici del rectorat, on els representants dels estudiants van intentar d’assistir-hi. Els expedientats diuen que era una junta il·legítima, perquè no hi deixaren entrar els estudiants, tot i tenir-hi dret, però Carbonell replica que, amb els representants, també volien entrar-hi molts estudiants per impedir la reunió, com havien fet el dia abans, i que això no es podia permetre. Alguns dels expedientats són acusats d’haver participat en les protestes del 18 d’abril, en què un grup d’estudiants va blocar l’accés al rectorat per impedir la reunió del Consell de Govern.

Segons Carbonell només s’han obert expedients als estudiants reconeguts pel rector, pels altres membres de l’equip de govern i per alguns testimonis, adés en el moment dels fets, adés amb vídeos o de fotografies. Que en cas de dubte s’ha retirat l’expedient, i que per això dels trenta-un del principi, solament n’han prosperat vint-i-sis. Però els estudiants insisteixen que hi ha llistes negres i que el rectorat va demanar que es comprovés la participació en la protesta d’unes persones determinades, conegudes perquè eren representants dels estudiants. També denuncien l’ús indegut dels registres de dades personals.

Queixes d’irregularitats

Un dels cinc expedients retirats és el de l’estudiant de filologia catalana, Anna Lite, representant dels estudiants a la Junta de la Facultat de Filosofia i Lletres. Lite ha dit a VilaWeb que va haver de demostrar, amb la declaració d’un professor amb qui es trobava en el moment dels avalots, que no hi havia participat. Però també ha dit que, si el seu expedient es va retirar i els instructors van haver de reconèixer que no sortia a cap vídeo ni a cap fotografia i que no podien demostrar que hi hagués participat, el seu procés va ser ple d’irregularitats; que el professor testimoni va haver de repetir la declaració perquè la que li volien fer signar no concordava amb allò que havia dit.

Sense precedents

Ni el vice-rector Joan Carbonell ni l’estudiant David Alfara recorden que, a la Universitat Autònoma, s’hagin fet mai tants expedients amb unes sancions tan dures. Segons Carbonell, els expedients no són procediments extraordinaris i se’n fan de tant en tant, quan la situació ho requereix. Tant ell com Alfara recorden que fa uns quants anys ja es van obrir expedients per unes altres protestes, però llavors es van reduir a una amonestació escrita. La duresa d’ara es justifica, segons Carbonell, per la violència contra persones i per haver malmès el mobiliari de la universitat. Potser els altres equips de govern no daven tanta importància al mobiliari, però una agressió així no es pot deixar passar ni a la universitat ni enlloc més, diu taxativament.

Enric Borràs Abelló

Enllaços
Repressió política a la UAB, bloc dels estudiants expedientats.
Arxiu de VilaWeb (02/12/2008): ‘Bolonya, pros i contres’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any