Pares i mestres reclamen canvis a la Llei d’Educació davant el parlament

  • Joan Herrera hi participa i diu que ICV no descarta votar contra la llei · Ernest Maragall diu que algunes de les esmenes presentades poden ajudar a millorar la llei

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
30.11.2008 - 13:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Unes dues mil persones s’han aplegat davant el parlament de Catalunya en una concentració festiva i de protesta per a demanar canvis a la Llei d’educació de Catalunya (LEC), que és ara en tràmit parlamentari. Encarna Escribano, de CCOO, ha explicat a VilaWeb que el redactat actual de llei és ‘inacceptable’ però s’ha mostrat confiada del fet que la llei que avabi aprovant-se reculli els canvis que proposen sindicats i pares d’alumnes.A la concentració, que ha tingut el suport d’Iniciativa per Catalunya i Esquerra, hi han participat els sindicats UGT i AJEC i les associacions de pares i mares d’alumnes FAPAC i FAPAES. Joan Herrera i Dolors Camats han representat ICV; Enric Miralles hi ha assistit en nom d’EUiA i Josep Maria Freixenet, en nom d’Esquerra.

El president del parlament, Ernest Benach, rebrà demà a les 12.00 les entitats que s’han manifestat avui per a recollir les seves reivindicacions.

La posició dels sindicats

Tot i que també opugnen la llei, aquests sindicats no van secundar la vaga del 13 de novembre convocada pel sindicat majoritari USTEC, ASPEPC i la CGT, perquè creuen que la mobilització ha de ser del conjunt de la societat, i no només del professorat i els estudiants. Les diferències són, segons CC OO, ‘d’estratègia i d’interpretació de la llei’. Tots els sindicats coincideixen que la nova llei no trenca la dualitat públic-privat del sistema educatiu, però demanen que es respecti al màxim el Pacte Nacional d’Educació. Els sindicats opinen que el text actual no s’ajusta prou a aquest pacte. USTEC, el sindicat majoritari del sector, sosté, a més, que la llei és un pas cap a la privatització de la gestió educativa als centres públics.

Carod, optimista

El vice-president del Govern, Josep Lluís Carod-Rovira, es mostra ‘optimista’ a l’hora d’arribar a una entesa sobre la Llei d’Educació, tot i les ‘diferències que ara hi pugui haver sobre alguns punts concrets’, i creu que se superaran durant el tràmit parlamentari, ‘tal com ha passat amb altres lleis’. D’aquesta manera, Carod s’ha referit a la participació d’ERC a la concentració contra la LEC.

ICV no descarta votar contra la llei

El secretari general d’ICV, Joan Herrera, ha afirmat que ICV no descarta votar en contra de la llei si no respon a les demandes de la comunitat educativa. El vot d’ICV serà positiu, ha dit, si la llei recull que ‘totes les escoles responguin igual a la població immigrada, que siguin mixtes, que hi hagi gratuïtat real, i que el procediment d’accés sigui el mateix’ perquè, segons Herrera, cal que el Pacte Nacional d’Educació ‘sigui respectat’.

Ernest Maragall, conciliador

El conseller d’Educació, Ernest Maragall, s’ha mostrat conciliador amb les protestes. Maragall va dir ahir que la manifestació d’avui és ‘una expressió d’opinions que arriba uns dies després que es fessin entrega de les seves propostes i que diumenge volen il·lustrar amb un caràcter més festiu’.

El conseller va assegurar que la quarantena d’esmenes a la LEC presentades per entitats de pares, mestres i estudiants (la majoria de les quals s’han manifestat avui) ‘ajudaran a millorar la llei’. Totes les propostes són benvingudes’, va puntualitzar Maragall, que va avançar que algunes de les al·legacions es podran incorporar perfectament al text de la LEC.

El conseller, però, es va mostrar crític amb la presència d’ICV i ERC a la manifestació. ‘La presència de partits no enriqueix la manifestació sinó que li treu el valor de representació de la comunitat educativa’, va comentar Maragall, que, tot amb tot, va dir que s’ha de prendre ‘com part d’una normalitat democràtica de debat social al voltant d’una llei tan important com aquesta’.

Maragall presenta l’enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió

El conseller Maragall va presentar ahir els resultats d’aquesta enquesta (pdf) del Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat que, en bona part, avalen el text de la LEC: el 82% estan a favor d’implantar una prova d’avaluació a tots els alumnes abans d’acabar sisè de primària; el 85% estan d’acord que s’implantin mesures per enfortir els equips directius dels centres escolars; el 90% dels enquestats consideren bo o molt bo que s’atorgui més autoritat als docents; el 75% són partidaris de distribuir en la mateixa proporció els alumnes nouvinguts entre els centres d’un territori, tant els públics com els concertats. Per a l’enquesta, s’han interrogat 1.400 persones.

Enllaços
VilaWeb TV: Cap on va l’educació? (14-02-2008) I Entrevista amb Ernest Maragall (13-02-2088)
Webs a Nosaltres.cat: Ensenyament.
Manifest dels sindicats contra la Llei d’educació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any