Carod reclama una ‘refundació’ d’Esquerra

  • Demana que sigui un partit modern, català i cosmopolita, i no antiespanyol

VilaWeb
Redacció
26.11.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-president d’Esquerra Republicana de Catalunya Josep Lluís Carod-Rovira va fer una conferència ahir a Barcelona (resum en vídeo ací) on va reclamar la refundació del partit. Carod va advocar per un partit ‘obert, que no tingui por de créixer, modern, tolerant, dialogant, flexible, català i cosmopolita, no un partit antiespanyol’. ‘Nosaltres no anem contra ningú, anem a favor nostre’, va dir, ‘no volem expulsar ningú del nostre projecte de convivència.’Carod va dir: ‘Em poso, com m’he posat sempre, a primera línia de compromís, a disposició del meu partit per allò que el meu partit vulgui de mi’, en una referència implicita a la seva disposició d’encapçalar la llista electoral les pròximes eleccions catalanes.

Tot i que Carod-Rovira no ha fet cap referència explícita a l’opció de ser candidat a la Presidència de la Generalitat, els col·laboradors del vice-president han donat per fet que la seva reivindicació de seguir ‘a primera línia de compromís’, posant-se a disposició del partit, significa una aposta per a ser candidat a la Presidència de la Generalitat. Puigcercós ja va manifestar entre línies, en una conferència fa aproximadament un mes, aquesta mateixa intenció.

Tot i aquest posicionament, Carod va evitar un enfrontament directe amb la direcció actual del partit i, de fet, no va voler parlar explícitament de primàries al partit. Va manifestar el seu ‘vot de confiança, perquè és just, democràtic i respectuós que així sigui, en la direcció actual d’ERC’. ‘Hi ha el president i el secretari general que els militants han volgut’, ha dit, i se’ls ha fet seus. ‘Es mereixen com tothom el dret a disposar de l’oportunitat de fer bé les coses i fer-les millor que no s’han fet fins ara’, ha dit, tot donant el seu ‘vot de confiança’ com a ‘militant disciplinat’.

Carod ha demanat de fer d’ERC ‘un partit constructiu i positiu, que quan sent el seu nom la primera sensació que t’ha de generar és la de confiança, seguretat i estabilitat’. De fet, l’ex-president republicà ha rebutjat ‘actituds de tipus inoperant’ o ‘fer les coses en clau d’amenaça, de si van mal dades sortirem del govern’. Per Carod, ‘el més gran gest d’irresponsabilitat d’un partit de govern que governa és, quan al seu país van mal dades, abandonar el vaixell’. Per contra, va dir que és ‘els moments més difícils quan s’ha d’estar al peu del canó’. ‘Us penseu que quedaria buit el lloc? Qui entraria?’, ha reblat.

El vice-president del govern va assegurar que Catalunya era ‘un país d’identitats múltiples’ que havia de permetre la ‘compatibilitat identitària’. Carod va apostar per plantejar ‘una nova identitat nacional’, que no estigui només formada per ‘l’heretada’, per la identitat cultural i lingüística, sinó també per factors com ‘el benestar, la qualitat de vida, la igualtat d’oportunitats’. ‘Hem de trobar nous elements identitaris renovats per encabir-hi tothom’, va dir, perquè ‘la nació catalana és una nació en construcció, que s’està fent i refent permanentment’.

Carod va remarcar que ERC ‘no ha de ser un subsistema de ningú’ i, en referència a la sentència del TC per l’Estatut, ha remarcat que no acceptaria que ‘ningú, per molt tribunal que sigui’, pugui decidir pels catalans’.

Enllaços
El Punt: Carod-Rovira manté viva la cursa per les primàries i reclama la refundació d’ERC.
Avui: Carod es postula com a candidat a Generalitat en una ERC refundada.
El Periódico: Carod no es rendeix a Puigcercós i es torna a oferir com a candidat.
La Vanguardia: Carod se postula como candidato a president en una ERC refundada.
El País: Carod llama a refundar Esquerra Republicana y pone su futuro a disposición del partido.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any