José Montilla: ‘El nou finançament és urgent i inajornable’

  • El president de la Generalitat diu que farà una crida a la unitat si el TC retalla l'estatut

VilaWeb
Redacció
25.11.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, José Montilla, va dir ahir, en el decurs de la conferència ‘Enfortir Catalunya’, que el nou model de finançament era més necessari que mai, tenint en compte el context de crisi actual (vídeo). ‘Som en el temps de descompte. No ens posarem nerviosos abans d’hora, però no dubtarem a defensar els interessos dels catalans’, va dir, referint-se a la possibilitat d’una retallada de l’estatut pel Tribunal Constitucional.‘Necessitem el nou finançament’

‘L’estatut és la millor garantia de la societat del benestar a què aspirem. Necessitem el nou finançament, que és just, urgent i inajornable. A més, el nou model pot contribuir a la recuperació de la crisi econòmica’, va recalcar.

En el cas que el Tribunal Constitucional dictés una sentència desfavorable a l’estatut, Montilla va dir que convocaria tots els dirigents polítics per donar una resposta sòlida de les institucions i ‘aixecar un ampli consens polític’.

Crisi econòmica

El president de la Generalitat es va comprometre a donar resposta als problemes que suscita la crisi econòmica, i que la Generalitat ho faria ‘sense donar l’esquena a la realitat’. ‘Que ningú no pugui dir que el govern ha desemparat Catalunya en un moment de dificultat’, va dir, en un discurs en què enfocà algunes de les accions de govern i els projectes dels dos anys que resten.

Montilla va ser dur en la previsió dels efectes de la crisi. Per ell, el govern ‘ha d’estar disposat a admetre que hi haurà dificultats importants i que hi haurà gent que ho passarà malament.’ Per això les polítiques s’han d’encaminar a augmentar la inversió pública i a assegurar la cohesió social.

‘La millor resposta a la crisi és de donar esperança en el demà i d’oferir mesures d’actuació immediates.’ D’aquí ve que la segona prioritat del govern hagi de ser la de fixar les bases sòlides d’un model econòmic i de projectar els atractius de Catalunya.

Polítiques socials

Amb relació al balanç dels dos primers anys de legislatura, va explicar: ‘El govern d’entesa va néixer per renovar l’acord del 2003 del primer govern d’esquerres presidit per Pasqual Maragall i per aprofitar la nova eina de l’autogovern, l’estatut del 2006.’ ‘Mai no Catalunya no ha estat governada amb tant de sentit de país com aquests últims anys’, perquè, va subratllar, la prioritat del govern eren les polítiques socials.

Enllaços
Generalitat de Catalunya: Discurs íntegre de José Montilla | Vídeo.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any