L’assemblea d’ICV aprova amb crítiques la gestió de Saura

  • Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre li retreuen allunyament del territori · L'ex-conseller Milà demana una revisió del pacte d'Entesa

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
22.11.2008 - 14:45

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Voleu més president i us asseguro que tindreu més president’, ha dit (àudio) el president d’ICV, Joan Saura, en la intervenció que ha fet en la 9a Assemblea Nacional del partit. Saura ha replicat així els dirigents territorials que li han reclamat més presència al territori. Malgrat les crítiques rebudes, sobretot per la gestió al govern, Saura ha vist com l’assemblea aprovava l’informe de gestió, amb 480 vots a favor, 35 abstencions i 2 vots en contra.Perquè hi hagi més presència de la direcció a les delegacions territorials, Saura ha anunciat que posaria en funcionament un grup coordinador en el sí d’Iniciativa de més de deu persones que segueixi el dia a dia i que tothom sàpiga qui són, què fan i què decideixen.

Les crítiques

En efecte, la gestió d’ICV al govern ha allunyat la direcció del territori. Aquesta és la principal crítica que han formulat les delegacions del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre a l’assemble, que es reuneix a Sabadell. ‘Joan, hem parlat més en un mes i mig que en quatre anys i això no pot ser’, havia dit (àudio) Jaume Forcadell (Terres de l’Ebre). ‘La gestió de la sequra, amb manca de consulta, ens va posar contra les cordes’, ha reblat Salvador Matas (Camp de Tarragona).

Forcadell ha destacat que es podia entendre que la tasca de govern és difícil, però ha declarat que el president del partit ha d’anar als territoris i parlar amb la gent i fer de president. També ha criticat que no se’ls consultés ni informés de decisions que afectaven greument l’Ebre.

L’ex-conseller Salavador Milà, impulsor d’un dels manifestos crítics, ha pactat amb la direcció una esmena per refermar la política d’aliances amb el PSC i ERC, però, alhora deixant clar que no és pas un obligació. És a dir, que si convé el partit es quedarà a l’oposició a la pròxima legislatura per defensar el seu programa. A més, Milà ha insistit que el partit ha de ser fidel al pacte d’Entesa i que no ha d’amagar el cap sota l’ala quan això suposi una topada amb algun dels socis de govern.

Unitat per respondre el Constitucional

A l’assemblea, ICV triarà la nova direcció del partit i el document estratègic per als pròxims anys.

En aquest sentit, ICV plantejarà una resposta unitària acordada pels partits que van aprovar l’estatut del 30 de setembre de 2005 al parlament si el Tribunal Constitucional espanyol tomba l’estatut. Els ecosocialistes consideren que aquesta resposta ‘hauria d’implicar la mobilització democràtica de la ciutadania’. Així consta a l’esmena presentada pel sector sobiranista a l’assemblea, i que també ha estat transaccionada i acceptada per la direcció. Això vol dir que s’integraria en el document d’estratègia política.

El text transaccionat diu que ICV no acceptarà cap retallada de l’estatut aprovat pel poble de Catalunya. De fet, destaca que una sentència adversa del TC ‘comportaria una lectura restrictiva i centralista de la constitució espanyola del 1978. Fonts del sector sobiranista han destacat que s’hagi acceptat que ‘la resposta d’ICV hauria de ser acordada pel consell nacional que podria utilitzar els mecanismes de consulta a la militància que preveuen les normes de funcionament’ de la formació política.

L’alcalde de Cerdanyola del Vallès, Antoni Morral, l’exdiputat ecosocialista al Parlament Ignasi Riera, el responsable de l’àmbit de Cultura d’ICV, Pep Altayó, l’escriptor Jordi Coca, l’eurodiputat Raül Romeva, l’exdiputat al Congrés dels Diputats Joan Armet i l’exdiputat al Parlament i exsenador, Roc Fuentes, subscriuen el Manifest per unes polítiques sobiranistes, promogut pels fundadors Jordi Altarriba i Josep M. López Llaví.

Enllaços
Manifestos crítics: Manifest de Maig | Iniciativa: que es noti | Manifest per unes polítiques sobiranistes.
Entrevista i xat de Dolors Camats amb VilaWeb: ‘Cal pressionar el PSC perquè és qui pot decantar el finançament’ (20-11-08).
Bloc de Raül Romeva: Assemblea d’ICV: passem pàgina, però la novel.la continua.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any