Estudiants de la UB i la UAB ampliaran les mobilitzacions a partir de dilluns

  • El rector de la UB diu que els estudiants han d'abandonar la tancada dilluns · El fotògraf agredit denuncia els mossos

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
21.11.2008 - 19:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els estudiants tancats a la UB han dit que mantindrien les mobilitzacions més enllà de dilluns, quan ocuparan el campus Mundet de la universitat. El rector en funcions de la UB, Josep Samitier, ha dit que permetia la tancada dels estudiants en protesta contra l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES), el pla Bolonya, durant el cap de setmana però que s’hauria d’acabar dilluns, per començar el diàleg. També s’amplien les mobilitzacions a la UAB.A partir de dilluns, els estudiants de la UAB que protesten contra el pla Bolonya començaran a ocupar altres facultats: ‘l’objectiu final és ocupar tota l’Autònoma’, ha dit el portaveu dels estudiants mobilitzats, Marc Navarro. A més, és previst que els estudiants facin dimarts un referèndum sobre el procés de Bolonya i volen que el rectorat l’assumeixi com a vinculant.

A banda del referèndum vinculant, els convocants de les protestes (el SEPC i la Coordinadora d’Assemblees de Facultat) volen que s’absolguin els estudiants expedientats de la UAB.

Uns dos-cents estudiants han passat la nit a l’edifici històric de la UB per protestar contra el pla. Els portaveus també es van reunir ahir al vespre amb els rectors de la UB; de la UPF, Josep Joan Moreso, i de la UAB, Lluís Ferrer Caubet.

Jornada de vaga

La vaga d’ahir va tenir un seguiment notable a la majoria d’universitats del país. Estudiants i agents antiavalots es van encarar a la Rambla de Barcelona, quan els agents els van impedir el pas. Alguns estudiants, i també periodistes, van resultar ferits pels cops. Més tard, cridant consignes com ‘Contra Bolonya, aturem les aules’, van ocupar l’edifici històric de la UB.

El fotògraf agredit a la manifestació denuncia els mossos d’esquadra

José Colón, el fotògraf del diari ‘Público’ agredit ahir durant la manifestació d’estudiants, ha presentat una denúncia per lesions i abús d’autoritat contra el mosso d’esquadra que pugui resultar responsable dels fets, segons que ha informat el responsable del Sindicat de la Imatge, Lluís Salom. ‘Denunciarem qualsevol agressió a un treballador dels mitjans de comunicació, hi estem en contra i s’han de demanar les responsabilitats que calgui’, ha dit el secretari de comunicació del Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC), Francesc Ràfols, qui ha afegit que qualsevol agressió per part dels policies a periodistes era ‘vulnerar el dret a la informació.’

El Sindicat de Periodistes exigeix als comandaments del cos que depurin les responsabilitats i que prenguin les mesures necessàries perquè no es torni a repetir. A més, destaquen que el fotògraf agredit anava ‘convenientment acreditat com a fotoperiodista’ i que, per tant, els agents ‘eren perfectament conscients que atacaven un professional de la informació’. Per la seva banda, el Sindicat de la Imatge ha demanat al departament d’Interior que prengui ‘mesures efectives per eradicar agressions a la premsa per part dels qui tenen el deure de protegir el lliure exercici dels drets i llibertats dels ciutadans.

A més, els serveis jurídics del Col·legi de Periodistes de Catalunya s’han posat a disposició dels afectats i actuarà en el cas, juntament amb el Sindicat de la Imatge.

En la manifestació d’ahir, va resultar ferit un segon fotògraf, en aquest cas de l’ACN (quarta imatge).

D’una altra banda, el secretari general d’Interior, Joan Boada, considera que l’actitud dels mossos d’esquadra en la manifestació d’ahir va ser ‘excel·lent’. Boada ha dit que la policia va ‘temperar’ l’actitud ‘molt violenta d’una minoria’ d’estudiants i que els mossos van actuar per garantir els ‘drets i la llibertat dels ciutadans’.

Enllaços
Especial Bolonya: Manifestació 20N. Ocupació del Rectorat de la UB.
SEPC: Càrregues policials i detenció d’un estudiant a la manifestació contra el procés de bolonya a Barcelona.
Webs del Sindicat de la Imatge, el Sindicat de Periodistes de Catalunya i el Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any