La Caixa posa a la venda Port Aventura, quatre mesos després d’haver-ne adquirit totes les accions

  • El parc, que tornarà a ser propietat d'un accionista estranger, és el cinquè més visitat a Europa i el vint-i-cinquè del món

VilaWeb
Redacció
19.11.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de Critèria, Ricard Fornesa, ha confirmat que Port Aventura era un dels actius que el grup de la Caixa considerava ‘desinvertits’. Amb prou feines si fa quatre mesos que Critèria va adquirir-ne la totalitat de les accions i un mes que la Generalitat va donar el vist-i-plau a la construcció d’un centre comercial de 25.000 metres quadrats. Alguns mitjans i fòrums sobre el parc especulen si el comprador no deu ser Blackstone.La Caixa va comprar a NBC Universal la majoria de les accions de Port Aventura l’any 2004 i ara, quatre anys després, les posa la venda. Des que es va obrir, ara fa tretze anys, Port Aventura ha passat d’uns accionistes a uns altres. Quan es va inaugurar era d’Alton Towers-Pearsons, Anheuser-Busch, FECSA i la Caixa. Però abans ja hi havia hagut dificultats financeres.

En principi, la propietària del parc havia de ser l’empresa nord-americana Anheuser-Busch, però se’n va voler desvincular perquè l’obertura es va complicar molt. Aleshores l’empresari Javier de la Rosa, amb el suport públic del govern, va comprar-ne el 80% de les accions a través de l’empresa Grand Tibidabo, propietària del parc del Tibidabo de Barcelona. La fallida de De la Rosa va exigir nous accionistes que, finalment, foren Pearsons, la Caixa, FECSA i Anheuser Busch mateix. La Caixa va quedar-se el 33% de les accions.

El juliol del 1998 Universal Studios anuncia que vol fer un parc temàtic europeu al costat de Port Aventura. Després de negociar, Universal compra el 37% de les accions del grup Pearsons, que era l’accionista majoritari de Port Aventura. El 3% restant de les accions de Pearsons, que abandona del tot el parc, les compra Abertis, participada per la Caixa. FECSA també l’abandona i se’n ven les accions (7%) a la Caixa, que amb el 40% ja és l’accionista principal, seguida d’Universal Studios (37%).

El 2004 la Caixa fa un nou pas i compra, per 25 milions d’euros, les accions d’Universal Studios, que abandona el parc. La Caixa té en aquest moment el 80% de les accions; Anheuser Busch, l’empresa americana que volia obrir originalment el parc, el 16% i Abertis, el 5%. Universal Studios abandona el projecte amb pèrdues, perquè havia pagat 54 milions d’euros per les accions del grup britànic Pearsons i havia invertit en el parc 200 milions d’euros mentre en fou accionista.

Per tant, el 2004 la Caixa ja controlava directament el 80% de les accions i, comptant les d’Abertis, el 85%. Un any després, el 2005, va esdevenir pràcticament l’únic accionista, després de comprar a Anheuser-Busch el 13% de les accions, i amb això aconseguí el 93% de les accions. La resta pertanyen encara a Abertis, empresa participada per la Caixa. Abertis ha anat rebaixant des d’aleshores la participació en Port Aventura fins que el primer de juliol passat va vendre el darrer 2,8% de les accions que encara tenia al nou grup industrial de la Caixa, que obtenia el cent per cent de les accions. Quatre mesos i escaig després, Critèria, l’única accionista del parc, anuncia que el posa a la venda .

Estudiar ofertes

De fet, Criteria ha confirmat que estudiava unes quantes ofertes, però ha negat que la venda fos immediata (sembla que es farà durant el 2009).

De la llista d’empreses interessades a quedar-se el parc, que té un valor comptable d’uns 700 milions d’euros, se’n destaca el grup Blackstone, un fons d’inversions americà. La Caixa sembla que pensa a vendre’s la majoria d’accions, però no pas totes. Al fòrum pa-comunity.com diuen que el 5 de novembre proppassat la Caixa i una financera d’Universal Studios van arribar a un principi d’acord. Si fos així, la multinacional americana tornaria, directament o indirecta, al parc, malgrat una etapa anterior ruïnosa, i que aquest passaria de bell nou a mans forasteres. Blackstone té actualment accions en alguns parcs d’Universal Studios de tot el món.

En nombre de visitants anuals, Port Aventura va ser el 2007 el vint-i-cinquè parc més visitat del món i el cinquè d’Europa.

Enllaços
Web oficial de Port Aventura | Web oficial de Criteria.
El Punt: Criteria Caixa Corp busca un soci a qui vendre la majoria d’accions de Port Aventura.
Avui: Criteria estudia ofertes per vendre PortAventura.
La Vanguardia: Criteria busca un socio para que entre en Port Aventura.
El Mundo: Criteria escucha ofertas por PortAventura.
El País: Criteria estudia varias ofertas de compra por Port Aventura.
El Economista: Criteria busca un socio mayoritario para Port Aventura.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any