El G20 pacta impulsar l’economia mundial però ajorna les decisions importants

  • Entre les mesures, el control dels paradisos fiscals i l'augment de poder de les economies emergents als òrgans de decisió

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
15.11.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els líders del G20 reunits a Washington han acordat prendre mesures per a reactivar les respectives economies, tot i que han ajornat algunes decisions importants per a més endavant. D’entrada, s’ha convocat una nova cimera per al 30 d’abril. Els líders han ajornat les diferències polítiques i econòmiques i han decidit adopta mesures per impulsar l’economia, moltes de les quals són ja les que prenen actualment un bon nombre de països.Entre els acords hi ha un més gran control dels paradisos fiscals, i es proposa millorar la regulació i transparència als mercats, tot i que l’acord especifica que aquest últim punt és responsabilitat de cada país, un aclariment imposat pels Estats Units. Barack Obama, president electe nord-americà, absent de la reunió, va matisar aquest punt, i va alinear-se amb la resta de països sobre la necessitat de donar un ‘resposta global’ i de promoure polítiques intervencionistes en l’economia.

A més, s’acorda que els països amb economies emergents tinguin un rol més important als òrgans econòmics internacionals.

Bush critica el proteccionisme

El president nord-americà George Bush ha comparegut després de la intensa reunió dels líders del G20 a Washington. En aquesta primera declaració, Bush ha dit que els reunits havien acordat reformes als mercats financers per a millorar-ne la transparència. Els líders es comprometen a treballar pel creixement mundial de l’economia i a prendre mesures abans del 31 de març. A més, s’introduiran mesures fiscals per a reactivar l’economia.

En una declaració anterior, Bush ha insistit a criticar el ‘proteccionisme’ econòmic al començament de la cimera del G20 a Washington.

També es crearia un mecanisme per a detectar amb antel·lació crisis com la que es viu ara. A més, es negocia que economies emergents com la Xina, l’Índia i el Brasil tinguin un rol més important en òrgans internacionals com el Fons Monetari Internacional.

Els líders del G20 s’han reunit a Washington aquest cap de setmana per estudiar fórmules per renovar el sistema financer mundial. Al sopar d’obertura, Bush va fer una defensa del capitalisme i el lliure mercat, una fórmula, segons ell, per anar cap a la pau i la prosperitat. Els líders europeus, en canvi, discrepen del model de desregulació exportat per Estats Units a la resta del món, que ha quedat en evidència en els últims temps.

Europa i Estats Units, visions oposades

Mentre els líders europeus creuen que la cimera és una oportunitat històrica per a refundar el sistema financer, l’administració Bush no està disposada a fer grans canvis. Europa atribueix una part important de la culpa de la crisi al model de desregulació exportat per Estats Units a la resta del món, que ha quedat en evidència en els últims temps. Així, enfront del model de liberalisme salvatge fins fa poc vigent a la banca nord-american, Europa propugna un nou model en què el Fons Monetari Internacional tingui amplis poders de regulació de les grans entitats bancàries mundials. Els Estats Units volen conservar el model vigent, i prendre mesures puntual per rellançar l’economia.

El president de torn de la UE, Nicolas Sarkozy, va proposar fa un mes de ‘refundar el sistema capitalista’ com a solució per evitar futures crisis financeres. Però l’encara president nord-americà, George Bush, amfitrió de la trobada, va dir ahir que ‘no cal refundar res’ i que aquesta cimera no és un punt d’inflexió, sinó un punt de partida per buscar solucions puntuals. Per Bush, la solució als problemes econòmics mundials passa per dotar les institucions de més mecanismes de control. Per exemple, va proposa de reformar les institucions de Bretton-Woods, com el Fons Monetari Internacional (FMI) i el Banc Mundial (BM), ja que ‘són organismes que es van crear el 1944, basant-se en l’ordre econòmic d’aquells anys i que s’han d’adaptar als nous temps’.

En una defensa ferma i convençuda del sistema, Bush va advertir que ‘una crisi de pocs mesos no pot servir per posar en qüestió 60 anys d’èxits’ i va defensar el lliure mercat i el sistema capitalista. ‘Pot estar subjecte a excessos i abusos, però és la manera més eficient i justa d’estructurar l’economia’, va reblar. El president electe dels Estats Units, Barack Obama, no assistirà a la trobada.

El G20 l’integren els membres del G7 (els EUA, el Canadà, el Japó, Alemanya, Regne Unit, Itàlia i França), l’Aràbia Saudita, l’Argentina, Austràlia, el Brasil, la Xina, Corea del Sud, l’Índia, Indonèsia, Mèxic, Rússia, Sudàfrica, Turquia i la Unió Europea com a bloc.

Enllaços
Vídeo de Bush parlant a la cimera.
New York Times: World Leaders Vow Joint Push to Aid Economy.
Washington Post: World Leaders Agree to Major Economic Plan.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any