Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Diumenge  16.11.2008  06:00

Els films del gairebé centenari Manoel de Oliveira, a la Filmoteca

El director roda actualment el seu últim film

Men?ame
 

'Francisca', rodada el 1981, és el film de Manuel de Oliveira programat per avui a la Filmoteca dins el cicle que aquesta institució dedica al gairebé centenari director portuguès. Des d'aquesta setmana i fins el 21 de desembre la Filmoteca de Catalunya exhibeix més de quaranta títols d'Oliveira, l'únic director en actiu que va començar a filmar a l'època del cinema mut. L'11 de desembre farà cent anys i aquests dies roda l'últim film.

Fa 78 anys que Oliveira treballa en cinema i ha produït tant llargs-metratges com curts-metratges, films de ficció i documentals, una prolífica carrera en la qual ha estat guardonat trenta-nou vegades, una de les últimes, amb la Palma d'Or honorífica del Festival de Cannes, que li fou atorgada el maig passat.

Tot i la seva edat, de Oliveira és considerat un símbol de l’avantguarda i del cinema independent europeu per la seva llibertat creativa.

A la restrospectiva, que es mostra en ordre cronològic, s'hi exhibeixen films des dels anys trenta, fins a l'últim, 'Cristòfol Colom', del 2007. També inclou una taula rodona al voltant de la seva figura, organitzada per l'Associació de Crítics i Escriptors Cinematogràfics de Catalunya, el 16 de desembre, i l'exhibició del documental sobre la seva obra 'La 15a pedra', de la realitzadora Rita Azevedo, el 18 de desembre.

Els films inclosos: els 20 primers i els 21 següents.