El IEC ret un homenatge pòstum a l’activista cultural alguerès Rafael Caria

  • Es pot seguir en directe per internet des de les set del vespre

VilaWeb
Redacció
11.11.2008 - 18:56

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ofereix avui a les set del vespre un homenatge a l’activista cultural alguerès Rafael Caria, mort el 9 d’abril. Hi intervindran Salvador Giner, president de l’Institut; Josep-Lluís Carod-Rovira, vice-president del govern; Luca Sala, coordinador del Centre de Recursos Pedagògics Maria Montessori; Joan Martí i Castell, president de la Secció Filològica, i la soprano Glòria Fadel (transmissió en directe).Caria, membre corresponent de la Secció Filològica des del 28 de febrer de 2006, va contribuir decisivament al coneixement de la lexicografia i la toponímia alguereses, i també al coneixement de la realitat social de l’Alguer, segons que destaca el IEC.

Es va centrar en el treball de camp i en l’arxivística. Els seus estudis han estat decisius per a conservar una bona part de determinades àrees del lèxic alguerès. De les obres dedicades a la lexicografia, se’n destaquen ‘Els noms de les herbes del camp de l’Alguer’, ‘La vegetació espontània al camp de l’Alguer’ i ‘El lèxic dels mariners algueresos: entre catalanitat i mediterraneïtat’. Sobre toponímia va escriure ‘Toponomastica algherese’ i ‘Il mondo del Càlic. Studi di toponomastica e lessicografia algherese’. També va estudiar els aspectes històrics i socials de la realitat algueresa i va conrear una poesia arrelada en la realitat de l’Alguer.

La Generalitat de Catalunya el va condecorar el 1999 amb la Creu de Sant Jordi per la seva trajectòria cívica en defensa de la llengua i la cultura catalanes de l’Alguer.

Enllaços
Alguer.it: Si è spento Rafael Caria.
IEC: ‘El català a l’Alguer: apunts per a un llibre blanc’ (pdf) | Mor el membre de l’IEC Rafael Caria, expert en lexicografia i toponímia alguereses.
VilaWeb: ‘Sense una política lingüística, l’alguerès és condemnat a desaparèixer’ (10/04/07).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any