Garzón autoritza l’exhumació de tres fosses comunes del cementiri de València

  • El Fòrum per la Memòria ho considera un pas endavant

VilaWeb
Redacció
01.11.2008 - 09:07

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Audiència espanyola ha autoritzat la petició feta pel Fòrum per la Memòria del País Valencià d’exhumar tres fosses comunes del cementiri general de València. El Fòrum considera que, amb aquesta providència judicial del magistrat Baltasar Garzón, ‘comença el camí per a assolir els objectius defensats per l’associació sobre les fosses comunes del cementiri’. Les fosses que s’exhumaran són les de les seccions cinquena, setena i vuitena dretes.Pel que fa la fossa comuna de la secció cinquena dreta, l’exhumació abarca els 1.500 metres quadrats que hi ha entre els quadres segon i quart, ja que la resta de la fossa ha quedat destruïda.

De la fossa comuna de la secció vuitena dreta, se’n vol conèixer i identificar el nombre real de persones que hi foren llençades: a la fossa hi ha tres quadres i només es registraren els cadàvers del primer, de manera que no se sap qui ni com va acabar als quadres segon i tercer.

La principal finalitat del Fòrum és la de protegir la fossa de la secció setena dreta, l’única de les sis descobertes que encara es conserva intacta. Ara se n’exhumaran els quadres tercer i quart. El Fòrum per la Memòria va sol·licitar-ho perquè, segons els llibres de registres, s’hi van llençar persones executades sense especificar-ne cap més dada.

El Fòrum per la Memòria va recórrer al Tribunal Constitucional la decisió de l’Ajuntament de València de construir damunt d’aquesta fossa un miler de nínxols, un recurs que encara és pendent de resoldre’s.

Enllaços
Gràfic: Soterrats a les fosses comunes del cementiri de València.
Gràfic: Organització dels fossars al cementiri de València.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any