Puigcercós presenta el seu projecte de país, basat en els ‘valors republicans’

  • Us oferim en vídeo la conferència que va fer ahir

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
31.10.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president d’Esquerra, Joan Puigcercós, va presentar ahir el seu projecte de país, en una conferència feta a Barcelona (vegeu-ne un resum en vídeo). Va reivindicar una ‘societat republicana’ basada en valors com ‘la llibertat, la família, la responsabilitat i la laïcitat política’. Va centrar la major part del discurs en l’educació i en la necessitat d’impulsar-la per formar ‘ciutadans lliures, responsables i amb capacitat crítica’.Sota el títol ‘Una mirada republicana als valors’, Puigcercós va explicar que el projecte d’ERC anava més enllà de l’independentisme, que potenciava els valors ‘socials i republicans’. ‘Necessitem posar al dia els nostres valors, amb una mirada republicana, des de l’esquerra’, va dir, i va afegir que en temps de crisi ‘és quan l’educació i els valors són necessaris per a tirar endavant’. ‘No podem deixar que la dreta patrimonialitzi determinades institucions, com poden ser la família o l’educació’, va reblar.

La família

El cap republicà va fer una clara defensa de la família, ‘unitat bàsica de convivència, massa escarnida per determinades esquerres i massa monopolitzada per la dreta. No podem renunciar al seu paper de transmissió de valors.’ Sobre el concepte de família va precisar que ja no era ‘únicament el concepte tradicional nuclear’, perquè ‘ha evolucionat’. També va propugnar la ‘responsabilitat’ com a ‘valor fonamental’ i ‘l’educació’ com a ‘gran pilar que fonamenta una societat lliure, responsable i crítica’.

Per Puigcercós, la família ‘ha de recuperar el principi d’autoritat, que no vol dir autoritarisme’, perquè ‘els pares i mares tenen deures envers la societat i no poden pas delegar-li tota l’educació dels fills’. Més encara, va criticar el ‘mal costum de l’esquerra’ d’una ‘nefasta concepció de l’autoritarisme’, que ha portat ‘molts pares a no fer la funció educativa que els pertoca i a no saber dir no als fills’.

L’educació

Puigcercós va proposar de ‘recuperar l’autoritat i la disciplina’ dels mestres. ‘Cal superar el foment de la igualtat en l’educació’, que ha portat a un ‘igualitarisme’ que ‘acaba igualant per baix i anul·lant les potencialitats dels més capaços’. Per ell, l’educació és el pilar fonamental d’una ‘societat responsable i amb esperit crític’, i l’escola ‘no ha de fer la feina dels pares’ en una part important de la formació dels joves.

La immigració

Amb relació a la immigració, va dir que la cultura i la llengua catalanes eren el ‘nucli de la socialització’. ‘El català és un requisit per a aprofundir en la llibertat dels nous catalans a partir de la igualtat d’oportunitats amb els autòctons.’ Va rebutjar el ‘multiculturalisme’ i va fer una aposta per la laïcitat, ‘indispensable en una societat com l’actual’. El president d’ERC també va declarar-se partidari de ‘protegir les religions’, però des d’una ‘esfera comuna i neutra’.

Representants polítics

A la conferència, hi havia uns quatre-cents assistents, entre els quals el vice-president del govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, el president del parlament, Ernest Benach, i la plana major del partit. També hi havia representants de les altres formacions, com el secretari general adjunt de CDC, Felip Puig, el secretari general d’UDC, Josep M. Pelegrí i la portaveu adjunta del PSC al Parlament, Carme Figueras. No hi havia cap representant d’ICV ni del PP ni de Ciutadans, però sí d’entitats socials i econòmiques.

Futur com a candidat

Puigcercós no va fer cap referència explícita a la possibilitat de ser candidat a la presidència de la Generalitat, però sí que en va fer una de velada al seu futur. ‘Com a president d’ERC, ahir, avui i allà on em porti el futur, el meu pensament, les meves paraules, les meves accions, el meu treball són i seran de desenvolupar la República Catalana, que som tots, fins a la plena sobirania.’ Una república, va dir, que s’ha de ‘cimentar en valors’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any