La Generalitat s’oposa al domini .bcn

  • El secretari de Telecomunicacions, Jordi Bosch, reitera que perjudicaria el .cat

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
25.10.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat, Jordi Bosch, va dir ahir que veia amb preocupació i, de moment, també amb oposició (àudio) el projecte de candidatura de domini .bcn que promou l’Ajuntament de Barcelona. ‘No m’agrada que la iniciativa s’encari des d’un punt de vista publicitari’, va dit Bosch, per qui el primer efecte que tindria el .bcn seria l’afebliment del .cat. Avui reitera la seva oposició en un article d’opinió a El Punt.’Catalunya no té la fortalesa que tenen altres estats, i el projecte del .cat se’n ressentiria, perquè perdria un aliat tant important com Barcelona. Catalunya necessita Barcelona, que ha de jugar el paper de capital. Però el model actual de Barcelona és el de ciutat-estat, renunciant a liderar el projecte de Catalunya. Tot plegat em fa pensar que qui hagi ideat el .bcn té una idea de Catalunya com a àrea metropolitana de Barcelona’, va explicar.

Bosch també diu que el .bcn pot generar situacions de confusió que perjudicarien el .bcn. ‘Com els explicaríem a grans empreses internacionals que han adoptat el .cat, com Google i Microsoft, que el cap i casal de Catalunya no aposta pel .cat?’.

També va expressat malestar pel fet que ningú de l’ajuntament se’ls hagi adreçat per explicar-los el projecte.

L’ajuntament veu compatibilitat de dominis

Durant la presentació del projecte, l’ajuntament va tornar a negar que el .bcn vulgui substituir el .cat o que el pugui perjudicar. Fins i tot el delegat de presidència i relacions institucionals del consistori, Ignasi Cardelús, digué que ambdós dominis es reforçarien i que per això hi havia converses amb la Fundació Punt Cat. Segons l’ajuntament, mentre el .cat representa un àmbit lingüístic i cultural que no té perquè reduir-se només a Catalunya, el .bcn es presenta com una alternativa per promocionar els serveis públics de la ciutat’.

Cardelús també subratllà que la voluntat de l’ajuntament era d’implicar entitats, institucions i empreses de la ciutat en el projecte, per anar-lo definint. ‘Parlarem amb tothom per veure a què dediquem el domini i quina és la millor manera de fer-ho’, ha afegit.

El responsable municipal està convençut que el .bcn disposarà de suport popular, per més que hagi estat impulsat des de l’administració, al contrari del que va passar amb el .cat (del qual ara fa tres anys de l’aprovació), que fou impulsat des de la societat civil amb el suport puntual de l’administració.

La presentació de la candidatura

Així doncs, l’ajuntament ja ha anunciat oficialment la intenció de demanar el domini .bcn si es poden complir les condicions que els pròxims dies publicarà l’ens regulador dels dominis a internet, la ICANN. A diferència d’altres vegades, s’espera que es presentin més d’un centenar de candidatures. La ICANN ha obert fins ara dues rondes de nous dominis: una l’any 2000 i l’altra el 2004, quan es va aprovar el domini .cat.

En aquest cas, serà durant la primera meitat del 2009 quan la ICANN obrirà de forma oficial el període de presentació de candidatures. Tanmateix, a la web ja poden consultar-se les primeres indicacions de com seran els nous dominis i la ICANN ha obert un fòrum perquè qui vulgui hi digui la seva.

Enllaços
El Punt: Visc a «.cat», no visc a «.bcn» (Jordi Bosch).
Ajuntament de Barcelona: Barcelona vol tenir un lloc a la xarxa d’Internet amb el domini .bcn | Vídeo promocional.
Notícia relacionada a VilaWeb: L’Ajuntament de Barcelona diu que no vol substituir el .cat pel .bcn (19.9.08).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any