Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Divendres  24.10.2008  17:29

La Generalitat s'oposa al domini .bcn

El secretari de Telecomunicacions, Jordi Bosch, diu a VilaWeb que el projecte perjudicaria el .cat

Men?ame
 

El secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat, Jordi Bosch, ha dit a VilaWeb que veia amb preocupació la candidatura del domini .bcn que ha presentat l'Ajuntament de Barcelona, i que, de moment, s'hi oposava. 'No m'agrada que la iniciativa sorgeixi de l'ajuntament i que s'enfoqui d'una manera publicitària.' Per Bosch, el primer efecte que tindria el .bcn seria l'afebliment i la pèrdua de pes del .cat.

I ho ha explicat: 'Catalunya no té la fortalesa que tenen molts estats, i el projecte del .cat se'n ressentiria, perquè perdria un aliat tan important com Barcelona. Catalunya necessita Barcelona, que ha de fer el paper de capital. Però el model actual de Barcelona és el de ciutat-estat, que renuncia a capitanejar el projecte de Catalunya. Tot plegat em fa pensar que qui ha ideat el .bcn veu Catalunya com l'àrea metropolitana de Barcelona.'

També creu que el .bcn podria originar situacions de confusió que perjudicarien el .bcn. 'Com explicaríem a grans empreses internacionals que han adoptat el .cat, com Google i Microsoft, que el cap i casal de Catalunya no aposta pel .cat'.

Finalment, es declara incomodat perquè ningú de l'ajuntament no els hagi explicat el projecte.

L'ajuntament veu compatibilitat de dominis

Però durant la presentació del projecte, l'ajuntament ha tornat a negar que el .bcn vulgui substituir el .cat o que el pugui perjudicar. El delegat de presidència i relacions institucionals del consistori, Ignasi Cardelús, ha dit que els dominis es reforçarien i que per això hi ha converses amb la Fundació Punt Cat. Segons l'ajuntament, mentre el .cat representa un àmbit lingüístic i cultural que no ha pas de reduir-se forçosament a Catalunya, el .bcn aspira a promoure els serveis públics de la ciutat'.

Així mateix, ha subratllat que la voluntat de l'ajuntament era d'implicar entitats, institucions i empreses de la ciutat en el projecte per anar-lo definint. 'Parlarem amb tothom per veure a què dediquem el domini i quina és la millor manera de fer-ho.'

Caardelús està convençut que el .bcn tindrà suport popular, per més que l'hagi promogut l'administració, a diferència del .cat (aprovat ara fa tres anys), que fou impulsat per la societat civil, amb el suport de l'administració.

La presentació de la candidatura

L'ajuntament ja ha anunciat oficialment la intenció de demanar el domini .bcn, si es poden complir les condicions que un dia d'aquests publicarà l'ens regulador dels dominis a internet, la ICANN. Aquesta vegada sembla que es presentaran més d'un centenar de candidatures. La ICANN ha obert fins ara dues rondes de nous dominis: l'una l'any 2000 i l'altra el 2004, quan es va aprovar el domini .cat.

La ICANN obrirà oficialment el període de presentació de candidatures a mitjan any vinent.

Men?ame