Cinquanta anys barrufant

VilaWeb
Redacció
24.10.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 23 d’octubre de 1958 els Barrufets van aparèixer per primera volta a la revista belga Spirou com a personatges secundaris de la sèrie Jan i Trencapins, del dibuixant brussel·lès Pierre Culliford (conegut pel pseudònim Peyo). A casa nostra, aquests personatges blaus, que fan estada als bolets, van arribar l’any 1967 a les pàgines de la revista Cavall Fort. De l’adaptació al català dels Smurfs, se’n va encarregar l’escriptor i lingüista Albert Jané.Tot i no ser els protagonistes de la sèrie ‘Jan i Trencapins’, van agradar tant que Peyo en va fer els protagonistes d’unes historietes pròpies. Una vintena llarga de publicacions (traduïdes a quaranta idiomes), un llarg-metratge els anys 1980 i més de dos-cents setanta episodis televisius els van consagrar. En aquest cinquantè aniversari, milers de barrufets s’han proposat de recórrer Europa amb visites sorpresa a moltes ciutats.

Any Barrufet

També formen part del programa de l’Any Barrufet un film amb tècniques d’animació digital 3-D (en preparació), l’edició d’una nova historieta dibuixada i aquesta exposició al Belgian Comic Strip Center de Brussel·les. En aquesta mateixa ciutat se subhasten quinze barrufets ideats per personalitats europees, en benefici de la UNICEF. Al nostre país, les Biblioteques Municipals de Girona s’han sumat a la celebració amb un bloc d’imatges i de viatges anomenat Em barrufa viatjar.

‘Una nació insòlita’

En català hi ha un interessant recurs a la xarxa al voltant dels Barrufets. El juny del 2002, Anna Serrano Òssul va publicar en línia l’assaig Els Barrufets, una nació insòlita, en què exposa els arguments fonamentals de la sèrie de dibuixos animats i les múltiples lectures que se’n poden fer.

Enllaços
Diari de l’Escola: The Smurfs Turn Fifty.
Reportatges anteriors de VilaWeb Nit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any