Garzón es declara competent per a investigar els crims de la guerra del 1936-39 i el franquisme

  • La dictadura va assassinar més de trenta mil ciutadans del nostre país

VilaWeb
Redacció
16.10.2008 - 12:37

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El jutge de l’Audiència Nacional espanyola Baltasar Garzón s’ha declarat competent per a investigar els crims contra la humanitat comesos durant la guerra del 1936-1939 i la dictadura franquista. Entén que va haver-hi un delicte permanent de detenció il·legal, fet que creu que pot ser considerat un crim contra la humanitat. En un acte de 68 pàgines, també autoritza l’exhumació de 19 fosses comunes a tot l’estat espanyol.A principi d’octubre, Garzón va rebre la petició d’investigar l’assassinat de 32.177 ciutadans del nostre país, comesos durant la dictadura franquista. En concret, l’associació Fòrum per a la Recuperació de la Memòria Històrica va presentar-li una llista de 28.892 noms; Catalunya va presentar- ne, a sobre, 2.400 més, i les Illes, 1.777.

El Fòrum exigeix una investigació sobre les desaparicions, assassinats, tortures i exilis forçosos… des del 1936 i considera que l’estat espanyol ha de respondre amb indemnitzacions perquè el govern feixista va violar el dret internacional.

La fiscalia de l’Audiència va sol·licitar que no s’admetés a tràmit la querella perquè considerava que els fets van prescriure el 1977, amb l’aprovació de la llei d’amnistia. La fiscalia general de l’estat també hi és contrària, perquè no ho considera competència de l’Audiència, investigar aquests crims, sinó, en tot cas, dels jutjats de les poblacions on es van cometre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any