Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimarts  14.10.2008  06:00

Un Palau de la Música ple a vessar homenatja Xirinacs

Participants i assistents van destacar la coherència i el compromís amb el país de l'homenatjat

Men?ame
 

El Palau de la Música es va omplir ahir al vespre de gom a gom en l'homenatge que la societat civil va tributar a Lluís Maria Xirinacs. Entre l'auditori hi havia gent de totes les generacions que van escoltar les intervencions dels ponents i les actuacions musicals d'artistes destacats. Alguns assistents van explicar a VilaWeb el significat que tenia per a ells Xirinacs, com podeu veure en aquest vídeo. Tots van destacar-ne el compromís i la coherència.

L'acte va començar amb una representació de la manifestació per la independència, el 1976, en què va participar Lluís Maria Xirinacs. Portada a terme al passeig de Sant Joan de Barcelona, fou reprimida per la policia espanyola.

Després d'aquesta escenificació, el periodista Josep Puigbò va introduir el discurs de mossèn Josep Dalmau. Dalmau, que va ser amic de Xirinacs, va parlar de la mort (àudio): 'No va morir d'odi, ni de gelosia, ni d'accident, sinó d'amor, com Jesús'. I va afegir: 'Ningú no ha dit mai que Jesús es va suïcidar, però els fets canten.'Després va parlar Josep Guia, membre del comitè executiu del PSAN. Guia va definir Xirinacs com un 'home valent, solidari i un patriota, que va defensar la independència de Catalunya' (àudio).

Lluís Planes, de la Fundació Xirinacs, va manifestar: 'S'ha acabat el temps de la queixa, del nacionalisme i de l'independentisme il·lusori, i és el moment de vertebrar els Països Catalans'. I va apostar per l'acció no-violenta (àudio).

També van parlar Víctor Alexandre, Rosa Calafat, Arcadi Oliveres, Oriol Junqueras i Lluís Soler, que van recordar aspectes diversos de la personalitat i del compromís de Xirinacs.

Aquests parlaments van ser complementats amb les intervencions enregistrades en vídeo d'Antoni Bassas, Oleguer Presas, Rita Marzoa, Josep Cuní, Teresa Rebull, Eliseu Climent i molts més. Aquestes intervencions van ser molt aplaudides pels assistents al Palau, tret de la de Josep Cuní, que fou rebuda amb xiulets.

Acompanyant aquestes intervencions, hi va haver les actuacions musicals de Maria del Mar Bonet, Feliu Ventura, Obrint Pas, Aramateix, l'Elèctrica Dharma, la coral Sant Jordi, Joan Reig amb Refugi, At versaris i Manel Camp. L'acte es va cloure amb un emotiu cant dels Segadors.

Aclariment de VilaWeb sobre l'emissió de l'acte

Durant la presentació de l'acte Josep Puigbò va lamentar que no hi hagués cap mitjà de comunicació públic del país que en fes una transmissió. 'És un acte públic que ha nascut de la base del poble, però no el transmet cap mitjà de comunicació de Catalunya', va dir. Tot i que Puigbò es referia a mitjans de comunicació públics, VilaWeb vol aclarir, nogensmenys, que els dies anteriors a l'acte vam parlar amb els organitzadors per a poder-ne fer una transmissió en directe. La resposta fou rotundament negativa adduint raons comercials. Així i tot, vam expressar la voluntat d'enregistrar-lo íntegrament, però la resposta també fou negativa. L'organització tan sols va permetre que n'enregistréssim el primer quart d'hora.

(Fotos: ACN.)

Men?ame