Vic celebra la Festa de Lectors de Cavall Fort

  • La revista hi va néixer l'any 1961

VilaWeb
Redacció
11.10.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Vic s’omplirà de l’esperit i els dibuixos de Cavall Fort aquest cap de setmana. Els lectors de la revista hi han organitzat una festa per retre homenatge a tots els dibuixants i escriptors que han fet possible la revista aquests últims quaranta anys. Hi ha programades una trentena d’activitats, la majoria adreçades al públic infantil, però també hi haurà taules rodones, conferències, i una subhasta d’obres de dibuixants de la revista.L’activitat més vistosa es farà demà, diumenge, amb el dibuix d’una tira gegantina que encerclarà la plaça Major.

En seran el motiu principal bruixes, bruixots i mags i la dibuixaran il·lustradors de Cavall Fort com Pilarín Bayés, Fina Rifà, Picanyol, Oriol Garcia, Lluís Farré i Christian Inaraja. L’activitat es farà a les onze del matí. A migdia, autors de literatura infantil participaran al Cafè dels Escriptors, hi seran, entre altres, Josep Albanell, Mercè Canela, Joaquim Carbó, Lola Casas, Albert Jané, Pep Molist i Josep Vallverdú.

Avui i demà hi haurà activitats a diferents places de la ciutat, com una narració de contes, lectura de poemes per a infants, tallers, música, dansa, cercavila, i una desfilada de Jeps i Fidels, en què es convida tothom a disfressar-se d’aquests dos personatges. El fi de festa serà a les sis de la tarda a la festa major.

Una revista nascuda al bisbat

Cavall Fort va néixer el desembre de 1961 a l’empara dels secretariats catequístics de Vic, Solsona i Girona, que van donar cobertura legal a la revista quan era impossible d’obtenir permís per a editar una publicació periòdica en català. El tiratge inicial de 10.000 exemplars es va ampliar de seguida i amb el temps va anar creixent en format i nombre de pàgines. En fou el primer director Josep Tremoleda, un dels fundadors i impulsors de la publicació. El 1979 el va substituir Albert Jané, i des de 1998 ho és Mercè Canela.

L’any 1990 Cavall Fort va començar a publicar un suplement per als lectors més petits (a partir de cinc anys), el Tatano, de periodicitat bimensual, que al 2005 va esdevenir una revista independent. El 1999 Cavall Fort va debutar a internet.

Artistes de prestigi han fet portades per a Cavall Fort, entre els quals Andreu Alfaro, Frederic Amat, Antoni Clavé, Josep Guinovart, Joan Miró, Antoni Tàpies, Albert Ràfols Casamada, Josep Maria Subirachs, J.J. Tharrats i Joan Pere Viladecans.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any