El premi Nobel de la Pau reconeix la tasca de l’ex-president finlandès Martti Ahtisaari

  • Ha mediat en els conflictes de Namíbia, Indonèsia, Kosovë, el nord d'Irlanda i l'Àsia central

VilaWeb
Redacció
10.10.2008 - 11:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Comitè Nobel d’Oslo ha decidit de lliurar el premi Nodel de la Pau d’enguany a l’ex-president finlandès Martti Ahtisaari pels esforços que ha fet arreu del món durant més de tres dècades per a resoldre conflictes internacionals. Va contribuir a la independència pacífica de Namíbia i ha mediat amb èxit en conflictes armats com els d’Indonèsia, Kosovë, el nord d’Irlanda i l’Àsia central. Va presidir Finlàndia entre el 1994 i el 2000.Tenint en compte el paper tan important que tingué Ahtisaari en la mediació per al reconixement de la independència de Kosovë, pot interpretar-se aquest Nobel de la Pau com un missatge cap al govern de Rússia, que considera il·legal la independència del país balcànic.

Va ser l’enviat especial de l’ONU al conflicte dels Balcans i va elaborar el conegut com a ‘pla Ahtisaari’ de pacificació de Kosovë.

Feia anys que el seu nom era a les travesses per al Nobel de la pau, el més esperat de tota la sèrie d’àmbits que guardona (medicina, física, química i literatura). És l’únic que es dóna a conèixer i es lliura a Oslo, en comptes d’Estocolm, com els restants.

L’ex-vice-president dels EUA, Al Gore, i el president del Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic de l’ONU, Rajendra Pachauri, van guanyar el premi Nobel de la Pau de l’any passat.

Enllaços
Biografia d’Ahtisaari.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any