Mobilització sota la pluja

  • Milers de persones s'han aplegat a València sota el lema 'Pels nostres drets, pel nostre país' · Durant la processó del matí s'ha penjat una estelada la plaça de l'ajuntament

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
09.10.2008 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Tot i la pluja i el fort vent que han colpit avui bona part del País Valencià, milers de persones s’han aplegat a València per a manifestar-se amb motiu de la diada del Nou d’Octubre. La Comissió 9 d’Octubre, formada per Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i diverses entitats culturals, socials i polítiques, es manifesten enguany sota el lema ‘Pels nostres drets, pel nostre país‘, amb la finalitat de denunciar la política del PP contrària a la llengua i als drets socials dels valencians. Darrere, una altra pancarta, resa ‘Els Països Catalans decidim independència‘ es manifesten també les organitzacions Endavant, Maulets i CAJEI. Enguany, però, la manifestació del Nou d’Octubre no ha pogut discórrer pel centre de la ciutat, perquè el govern hi ha fet passat una cavalcada (pdf) d’homenatge a Jaume I. ACPV i Escola Valenciana han lamentat que la Generalitat intenti, any rere any, fer menys visible la manifestació. El gerent d’Escola Valenciana, Àngel Martí, explica que la cavalcada de la Generalitat preval legalment sobre la manifestació com a acte d’interès públic.Incidents abans de començar

Segons que ha explicat un portaveu de la manifestació conjunta d’Endavant, Maulets i CAJEI, la policia espanyol ha requisat diverses banderes independentistes abans de començar la manifestació i ha identificat desenes de manifestants.

Una estelada a la plaça de l’ajuntament de València

Al matí s’ha celebrat els actes institucionals de la diada, encapçalats per la processó cívica i el discurs del president de la Generalitat, Francesc Camps. La processó s’ha interromput a la plaça de l’ajuntament quan un grup d’activistes d’ERPV i JERPV han penjat una bandera independentista i una pancarta que deia ‘Per un país independent’ a un dels balcons de la plaça. La processó s’ha aturat perquè alguns dels membres del consistori que l’encapçalaven s’han negat a passar-hi per sota.

La portaveu de les JERPV, Anna Peña, ha explicat a VilaWeb que han decidit de penjar l’estelada amb motiu del centenari de la bandera. ‘Volíem reivindicar, en una ciutat tan important com València, la Diada Nacional del Nou d’Octubre, el centenari de l’estelada i els 800 anys del naixement de Jaume I’, ha dit. Més d’un centenar d’ajuntaments del Principat ja van fer-ho l’Onze de Setembre. Després de deixar-la onejar mitja hora, han decidit de treure-la.

Al discurs, Camps ha dit que oferiria acords a l’oposició a través de les Corts per tal ‘d’unir políticament els valencians’ en àmbits com el finançament, les infrastructures i l’ocupació. Els partits de l’oposició han titllat el discurs de poc realista, auto-complaent i victimista.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any