Notícies

Dijous  09.10.2008  14:51

L'oposició reacciona amb escepticisme al discurs de Camps

Camps demana unitat per negociar un bon finançament · Pengen una estelada a la plaça de l'ajuntament de València

Men?ame
 

Tant EUPV, com PSPV i Compromís han criticat que el discurs institucional de Francesc Camps del Nou d'octubre s'allunyava de la realitat. El president de la Generalitat ha dit que ocupació, qualitat de vida, projecció i benestar eren 'els conceptes de la nostra època actual.' A més, Camps ha dit que oferiria acords a l'oposició a través de les Corts per tal 'd'unir políticament els valencians' en àmbits com el finançament, les infrastructures i l'ocupació.

Durant el discurs institucional, el president valencià ha proposat que totes les formacions polítiques col·laboressin per donar una empenta a la situació econòmica i a la generació d'ocupació.

Pel que fa a l'ocupació, el president de la Generalitat ha dit que el govern havia aprofitat el creixement econòmic 'fins a l'extrem, en aconseguir el nombre més gran de persones ocupades de la història, més de dos milions.'

L'oposició, escèptica

La coordinadora general d'EUPV i diputada Glòria Marcos ha dit que els acords anunciats per Camps buscaven que l'oposició 'se sumi al seu victimisme en les reclamacions' al govern espanyol. Segons Marcos, el discurs de Camps s'ha basat 'en el victimisme, el futur inexistent i en un País Valencià que no correspon a la realitat' i ha criticat que Camps 's'hagi declarat, d'una manera absurda, hereu de Jaume I.'

També el secretari general del PSPV, Jorge Alarte, ha dit que el discurs de Camps s'allunyava de la realitat, tot i que s'ha mostrat disposat a acceptar l'oferta de diàleg, sempre que sigui per a parlar de 'problemes reals'.

La portaveu de Compromís a les Corts, Mònica Oltra, ha qualificat el discurs de Camps de 'partidista, pretensiós i auto-complaent' per la referència del president de la Generalitat a la riquesa del País Valencià. Oltra ha dit els més de 112.000 aturats valencians 'segurament esperaven un discurs més realistes, que recordés la gent afectada per la crisi econòmica.'

Una estelada a la plaça de l'ajuntament de València

Un grup d'activistes d'ERPV i JERPV han penjat una bandera independentista i una pancarta que deia 'Per un país independent' a la plaça de l'ajuntament de València. La processó cívica, que aleshores passava per la plaça s'ha aturat perquè alguns dels membres del consistori que l'encapçalaven s'han negat a passar-hi per sota.

La portaveu de les JERPV, Anna Peña, ha explicat a VilaWeb que han decidit de penjar l'estelada amb motiu del centenari de la bandera. 'Volíem reivindicar, en una ciutat tan important com València, la Diada Nacional del Nou d'Octubre, el centenari de l'estelada i els 800 anys del naixement de Jaume I', ha dit. Més d'un centenar d'ajuntaments del Principat ja van fer-ho l'Onze de Setembre. Després de deixar-la onejar mitja hora, han decidit de treure-la.

La manifestació de la tarda canvia de recorregut

'Pels nostres drets, pel nostre país' és el lema que presidirà enguany la manifestació del Nou d'Octubre a València. Les entitats aplegades dins la Comissió 9 d'Octubre volen denunciar la política del PP contrària a la llengua i als drets socials dels valencians. Però la manifestació, que començarà a les sis de la vesprada, no podrà discórrer pel centre de la ciutat, perquè el govern hi farà passar una cavalcada (pdf) d'homenatge a Jaume I.

La cavalcada, que es fa pel vuit-centè aniversari del naixement del rei, serà a les 17.30, i la manifestació, que ha de canviar el recorregut habitual, eixirà del carrer de l'Hospital i acabarà a la plaça dels Furs.

El coordinador d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Toni Gisbert, comenta: 'Ens fan fora del centre; cada dia volen que siguem menys visibles. Ens veurà menys gent, aquesta és la intenció. La manifestació no és únicament per a la gent que hi va, sinó sobretot per a la gent que la veu.' La Comissió 9 d'Octubre volia fer la manifestació pels carrers habituals, 'perquè la gent s'adone que aquest sector social existeix.'

El gerent d'Escola Valenciana, Àngel Martí, explica que la cavalcada de la Generalitat preval legalment sobre la manifestació com a acte d'interès públic. Però s'hauria pogut fer al matí o ben entrada la vesprada, si hi haguera hagut voluntat d'entesa. 'La Generalitat ocuparà el centre de València amb la intencionalitat que les entitats socials i polítiques no es puguen manifestar, com han fet durant més de quaranta anys', conclou.

A més, les pluges que han caigut a bona part del País Valencià, i la previsió que plogui a València a la tarda, fan témer que els actes de la tarda no es puguin celebrar amb normalitat.

'La greu situació de l'ensenyament valencià'

A la manifestació s'expressaran queixes sobre les conseqüències de la gestió del govern del PP en el benestar social i econòmic dels valencians, amb l'exemple més recent de l'ensenyament. Martí no descarta que, durant la manifestació, també se sentin veus contra l'obligatorietat de fer l'assignatura de ciutadania en anglès, per bé que ells són partidaris de deixar les protestes contra la Conselleria d'Educació per al 16 d'octubre.

La Comissió 9 d'Octubre és formada per ACPV, la societat coral el Micalet, Federació Escola Valenciana, Revolta, CC OO, Intersindical Valenciana, el sindicat CAT, l'Espai Alternatiu, EUPV, Bloc, ERPV, els Verds i Iniciativa pel Poble Valencià. Com és habitual, el PSPV no s'hi ha sumat, tot i el canvi de direcció.


(Primera fotografia: Anna Notícies)

Men?ame