Manifestacions a Barcelona i València contra la directiva europea de les 65 hores

  • Poden ser els actes més multitudinaris de la Jornada Mundial pel Treball Digne

VilaWeb
Redacció
07.10.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Sindicats, partits d’esquerra i grups alternatius de Catalunya i del País Valencià han convocat per a avui manifestacions a Barcelona i a València, a fi de pressionar el parlament europeu perquè no aprovi la directiva (pdf) de les seixanta-cinc hores. Poden ser els actes més multitudinaris de tots els organitzats en ocasió de la Jornada Mundial pel Treball Digne, segons el secretari general de la Confederació Sindical Internacional (CSI), Guy Ryder.A Barcelona hi haurà dues manifestacions. L’una, encapçalada per CC OO, UGT i USOC, sortirà a les set de la tarda de la via Laietana en direcció a la plaça de Sant Jaume. Motiu: demanar (pdf) a la UE ‘la modificació radical o la derogació de la directiva del temps de treball’ i que el 2015 s’hagin assolit tots els Objectius del Mil·lenni aprovats per l’ONU per a eradicar la pobresa mundial. Aquesta jornada per a sensibilitzar ciutadans, empresaris i polítics sobre el treball digne, ha estat preparada per la CSI, que agrupa més de 300 centrals sindicals i 170 milions d’afiliats.

L’altra manifestació, promoguda per la CGT, la USTEC, la Intersindical-CSC, el PSUC-Viu, Maulets, Revolta Global, la Joventut Obrera Cristiana, Ecologistes en acció, el grup Ronda i més, sortirà a la mateixa hora del passeig de Gràcia – Provença i farà cap a la plaça de Catalunya, sota el lema ‘La crisi, que la paguin els rics i els bancs’. Segons el manifest que s’hi llegirà, la directiva europea vol ‘fer-nos retrocedir un segle, invalidant la jornada setmanal màxima de 48 hores que l’OIT va oficialitzar el 1917.’ En canvi, demana que, en el moment de crisi actual, es redueixi la jornada actual i es rebaixi l’edat de jubilació als seixanta anys: ‘treballar menys perquè pugui treballar tothom.’

La convocatòria és secundada al País Valencià per CCOO PV i UGT PV amb tres concentracions: la d’Alacant sortirà a les 19.30 de la Caixa de les Bruixes; la de Castelló, a les 19.30 de la plaça de Maria Agustina i la de València sortirà de la plaça de Sant Agustí a les 19.00.

Seixanta-cinc hores, o més

Els ministres de Treball de la Unió Europea van aprovar el juny d’enguany la nova directiva de temps de treball, que amplia la jornada laboral possible fins a les seixanta-cinc hores setmanals, com exigien països com el Regne Unit. Si bé la directiva estableix que la jornada laboral no excedeixi, per norma general, les quaranta-vuit hores setmanals, admet que, en virtut d’acords individuals entre empresari i treballador, la jornada es pugui allargar fins a les seixanta hores laborals, o fins a les seixanta-cinc en el cas de les guàrdies mèdiques. Més encara, aquest nombre d’hores es podrà superar, si hi ha acord entre els interlocutors socials o ho estableix el conveni col·lectiu.

Enllaços
Consell d’Europa: Directiva de les 65 hores.
Convocatòries: a Barcelona, a Barcelona i a València.
Web de la Jornada Mundial per al Treball Digne.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any