Els pressupostos espanyols satisfan el govern català i el balear i el valencià en recela

  • CiU i ERC citiquen que la inversió incompleix l'estatut i el PSC es mostra satisfet

VilaWeb
Redacció
30.09.2008 - 15:52

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ministre d’Economia espanyol, Pedro Solbes, ha presentat avui el projecte de llei de pressupostos generals de l’estat per a l’any vinent. La inversió prevista em infrastructures a Catalunya és de 3.772,24 milions d’euros, més 854,32 milions que formen part d’un crèdit que l’estat es reserva per augmentar la inversió a Catalunya i a les Illes, on, a més de 101 milions d’aquest crèdit, hi ha pressupostats 320 milions. Al País Valencià, la previsió d’inversió és de 2.336 milions.El departament d’Economia de la Generalitat de Catalunya ha destacat que la inversió prevista en aquests pressupostos compleix la disposició addicional tercera de l’estatut, segons la qual s’ha d’invertir a Catalunya un 18,72% del PIB estatal.

El govern espanyol invertirà 4.626 milions en infrastructures a Catalunya en compliment de la disposició addicional tercera de l’estatut, i en preveu una partida addicional de mil que permetran de donar compliment als estatuts de Catalunya i les Illes. El departament d’Economia català destaca: ‘Es tracta d’un increment molt notable.’

Dels 4.626 milions amb que comptarà la Generalitat segons aquests pressupostos, 3.919 correspondran a inversions i transferències de capital consignades al pressupost; 626 són inversions per determinar i 80 es destinaran a la compensació de peatges. Part dels recursos es destinaran a la compensació de les possibles desviacions que s’hagin produït entre la base de càlcul liquidada i el volum d’inversió efectivament executat a Catalunya durant els exercicis 2007 i 2008.

La Generalitat destaca que la inversió a Catalunya se situa per sobre de l’augment previst per al conjunt de la despesa pública, del 3,3%. Els pressupostos també preveuen un dèficit de l’1,5% del PIB. Segons Solbes, es tracta dels comptes més austers de les últimes dècades amb l’ànim de ‘plantar cara a la complexa situació actual’, mantenint ‘la inversió productiva i un suport raonable a la despesa social.’

Aplicació del sistema vigent

A manca d’acord sobre el nou model de finançament amb el govern català, el document dels pressupostos per al 2009 que Solbes ha presentat al congrés espanyol aplica el sistema de finançament vigent, és a dir, el que el consell de política fiscal i financera va aprovar el 27 de juliol del 2001. No hi ha volgut incorporar una xifra aproximada que podria condicionar la negociació i ha optat per aplicar el model antic a l’espera que s’assoleixi un acord abans del 31 de desembre.

CiU i ERC critiquen l’incompliment de l’estatut

Però per aquest motiu tant CiU com ERC han criticat que aquests pressupostos incompleixen l’estatut. El portaveu de la federació al congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, s’ha mostrat decebut amb els comptes perquè no incorporen les previsions de finançament de Catalunya per a l’any vinent.

De la seva banda, el portaveu republicà, Joan Ridao, ha dit que Esquerra presentaria una esmena a la totalitat dels pressupostos, que ha qualificat de presa de pèl: ha recordat que el model de finançament de Catalunya no té un reflex pressupostari, perquè la previsió d’inversions és d’un 15,2% del PIB, i no pas del 18,7%.

Satisfacció a les Illes; recel al País Valencià

A les Illes, el conseller d’Economia del govern balear, Carles Manera, ha destacat que els pressupostos compleixen escrupolosament l’estatut, perquè preveuen una inversió de 400 milions per al 2009. En canvi, al País Valencià el vice-president del Consell, Vicent Rambla, ha dit que no era pas optimista respecte de com es detallin les inversions previstes als pressupostos estatals, quantificades en 2.336 milions.

Set vots

Un cop lliurats al congrés, els comptes arribaran als grups parlamentaris, que els estudiaran i decidiran si hi presenten esmenes. PP i IU ja han anunciat que les seves seran a la totalitat. Les dues cambres els hauran d’aprovar abans del 31 de desembre. Si no, es prorrogaran els pressupostos actuals.

Per poder prosperar al congrés, els pressupostos necessiten els vots de tots els diputats del PSOE i el PSC més set d’altres formacions. Un suport que el PSOE busca en els sis diputats del PNB, els deu de CiU, o els d’altres partits que ja han expressat la seva voluntat de negociar per fer un vot afirmatiu.

Enllaços
Ministeri d’Economia espanyol: El Gobierno presenta en el Parlamento los Presupuestos Generales del Estado para 2009 | Document explicatiu (pdf).
Generalitat de Catalunya: El govern de l’Estat invertirà 4.626 milions d’euros a Catalunya el 2009, un 6% més que l’any passat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any